luni, aprilie 11, 2011

11. Wiener Schnitzel… sau snitel vienez de vitel


Nu ai cum sa faci fata unei capitale pline de istorie si cultura cu un stomac gol. Si cu ce altceva sa il satisfaci in inima Austriei daca nu cu un snitel vienez adevarat! Felia asta satioasa de vitel perpelita intr-o crusta aurie de pesmet are si ea la randul ei, ca orice colt din Viena, o poveste incurcata. Ba a fost inventata de milanezi, ba de austrieci, cert este ca snitelusul lor are denumirea protejata de lege si se pare ca a aparut la mijlocul anilor 1800. Vanzarea unui snitel sub denumirea de Wiener Schnitzel dar ascunzand o carnita dubioasa de purcel sau piept de pui constituie o incalcare a legii, atat pe taram austriac cat si pe german. In consecinta, pentru a nu savarsi vreo ilegalitate, am preparat “ca la carte” veritabila felie de vitel. Si pentru a-i multumi pe nemtii puternic implicati in pastrarea traditiilor, am alaturat o salata de cartofi, asa, ca la ei acasa. Snitel vienez deci, cu salata nemteasca de cartofi (si una romaneasca de ardei copti sa mai destinda atmosfera incarcata de strictete)!


Pentru 5 felii de antricot fara os:

3-4 oua
Sare, piper
3 linguri lapte
3 linguri faina
Faina si pesmet, cat cuprinde
Ulei pentru prajit

1. Antricotul de vitel se dezoseaza si se curata de pielite. Daca spalam carnea inainte, nu trebuie sa uitam ca e nevoie sa o stergem cu un prosop de hartie. O taiem apoi felii de grosimea unui deget.
2. Se bate carnea pana cand devine subtire si intinsa. Cu cat e mai subtire, cu atat se prajeste mai repede si va fi mai patruns snitelul. Intindem apoi feliile si le condimentam pe ambele parti cu sare si piper macinat.
3. Intr-un bol batem bine ouale cu sare si turnam incet putin lapte. Batem apoi bine cu un tel compozitia in care am pus si cele 3 linguri de faina. Cu cantitatile astea ne jucam pana cand obtinem consistenta unui aluat ca pentru clatite, dar mai gros putin.
4. Punem la incins ulei intr-o tigaie. E numai bun cand sfaraie coada scufundata a unei linguri de lemn.
5. Ne pregatim 2 farfurii plate: una cu faina si alta cu pesmet.
6. Tavalim felia de carne mai intai in faina, o scuturam de surplus, o dam apoi prin aluat, scuturam si aici surplusul de peretii bolului apoi intr-o ultima miscare dam felia prin pesmet pe ambele parti si o asezam frumos in uleiul incins. Minimizam flacara si asteptam, pana ce snitelul s-a rumenit pe o parte, apoi il intoarcem pe cealalta. Nu va dura mult. Repetam operatiunea cu toate feliile de carne. Cam 2 mari vor intra in acelasi timp intr-o tigaie mare, asta daca ati batut bine carnea. Serviti felia cu o salata de cartofi sau cu niste cartofi natur, dar atunci adaugati o felie de lamaie si un sos de fructe de padure. In acest caz va veti simti ca niste adevarati vienezi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu