miercuri, aprilie 13, 2011

REFLETS DE FRANCE, CIDRE BOUCHE DE NORMANDIE – adica un cidru bun de mere dulci


Parca ai chef de o bere racoroasa dar zici ca ar merge mai bine un vin aromat… ce sa fie? Pai simplu de tot in cazul asta! Nu vad solutie mai buna decat un pahar de cidru rece! 



Cel pe care il propun eu se gaseste numai la Carrefour, dar pretul lui a crescut de la 7 leuti si ceva acu 2-3 ani la 11! Asta da! Vine in mai multe variante: mere (usor sec), mere dulci (foarte bun) si pere dulci (la fel de bun). Preferatul meu e cel de mere dulci dar nu zic nu nici unui pahar de cidru de pere. Asta de mere imi aminteste de copilaria mea, cand  tata facea un cidru exceptional, de mere Golden Auriu. Nu cred ca am mai gustat in schimb ceva la fel de bun ca si bautura aceea. Memorie olfactiva am avut mereu, dar gandul la paharul ala cu licoarea aurie ma face sa cred ca excelez macar la capitolul asta.

Bautura de Normandia, cea de mere dulci pe care o prezentam, vine cu o culoare de miere de tei, aurie, foarte placuta, cu aciditate medie, ca a unui vin spumant (a propos, stie cineva diferenta intre spumos si spumant? Eu da! A folosit si facultatea la ceva. Colegii mei stiu la ce ma refer :)). Nu e foarte acidulat, deci merg mai multe pahare. Vine in sticlute de 0.75 ml si 1.7-2.5% vol. asta ca si alcool, deci nu recomand gravidelor. Nici nu stii daca ce ai in gura ca si textura e vin sau bere, asta pentru ca simti lipsa gradelor de alcool. In schimb paharul e revigorant si surprinzator. Merita neaparat incercat. Aroma fructelor e atat de deosebita, incat o sa aveti impresia ca va plimabti seara, dupa o zi calda de toamna in mijlocul unei livezi. Nu se compara senzatia cu nimic in sensul asta. "Parfum" e doar o definitie pentru cidrul asta. Cel de pere e la fel de aromat. Nu pierde deloc din calitati, din contra, e interesant si o provocare sa le comparati.

Cat despre producatori, sunt niste tipi interesanti, pusi pe treaba care vor sa faca produsele regionale frantuzesti cat mai cunoscute in lume. Marca Reflets de France este in totalitate dedicata produselor patrimoniului cultural francez. Uite despre cine vorbesc:

Am putea avea si noi asa ceva. Si am aflat ca avem, dar greu de pozitionat pe piata romaneasca. Saschiz va suna cunoscut? Se munceste mult acolo in sensul acesta. Le urez spor la treaba si mult succes in ceea ce fac! Chiar merita! (si mai vreau gem adevarat de acolo!)


2 comentarii:

  1. foarte dragut articolul:) eu am inceput cu cel brut si a fost foarte bun. Urmeaza sa iau saptamana asta si de mere dulci, am banuit eu ca e bun pentru ca era raftul gol la cel de mere dulci:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel dulce are si el o aroma deosebita asa ca nu cred sa ramai cu vreo urma de regret pentru faptul ca l-ai cautat. Hai noroc!

      Ștergere