duminică, august 28, 2011

Ciorba deasa cu purcel

 
Mai de foame, mai de plictiseala, gatim si noi ce apucam in vremurile astea caniculare. Nu venim azi cu reteta de bab-gulas cu metoda complicata si fierbere indelungata, ci cu o ciorba (deasa, ca doar de asta ii zice ciorba si nu supa) facuta pe una bucata pulpa de purcel si niscaiva oase sa ii dea gust si mai bun. E cu legume de sezon, cam tot ce sa gaseste luna asta si mi se pare un fel de mancare numai bun de weekend, cand mai avem timp sa curatam morcovi si patrunjel. Folosim principiile inradacinate in bucataria mamei mele: 1.In linia I se lupta carnea si oasele – dau o unda si spumuim oala; 2. Trec in oala apoi ceapa, radacinoasele, ardeiul, varza si gulia; 3. Ultimele scoase la inaintare sunt conopida, cartofii si mazarea verde, urmand ca artileria grea – bulionul, rosiile proaspete sau zeama de lamaie, sa dea nota finala – ciorba acrisoara daca le folosim, sau dulce, in caz contrar. Chiar si la verdeata folosita e nevoie de o strategie: leustean la acre, telina si patrunjel la dulci. Fara sa fim strict legati de astfel de etichete si oranduiri (aici imi permit sa deviez doar la verdeata, nu si la ordinea timpului de fierbere al legumelor), trec la treaba, cu o combinatie ce aduce a Luscos si nu prea, numai buna ca idee de pranz de weekend!

Ingrediente pt. 4-6 portii

300 g pulpa de porc
Osul ramas de la un cotlet (inca imi amintesc de snitelele alea…)
1 ceapa
2 morcovi
1 patrunjel
½ radacina de telina mica
1 conopida mica
½ varza mica
1 conserva rosii intregi decojite
2 cartofi potriviti
¾ cana mazare boabe congelata
1 cub Legume Knorr
1 buchetel legat de frunze de telina
Sare dupa gust

1. In apa rece (cam 2.5 litri) punem osul spalat bine si carnea la fel, taiata cubulete potrivite. Spre deosebire de Gulas, aici nu mai calim carnea, ci o fierbem direct. Lasam sa fiarba oala astfel, pana cand incepe sa formeze spuma de grasime pe care o curatam cu o lingura. Pana atunci, curatam si spalam legumele.
2. Dupa ce a fiert putin carnita si am spumuit inceputul de ciorba, adaugam ceapa tocata marunt, morcovii, patrunjelul, telina si varza, taiate cubulete. Punem acum si cubuletul de legume.
3. Dupa vreo 20 de minute, cand morcovii sunt aproape fierti, adaugam conserva de rosii decojite, asta dupa ce le-am taiat cubulete.
4. Adaugam mazarea congelata, cartoful taiat cubulete mici si conopida desfacute in buchetele. Totul mai ramane la fiert pana cand carnea devine frageda.
5. In ultimele 5 minute punem la fiert si frunzele de telina, tocate sau buchet, cum va place, si mai saram ciorba dupa gust.
6. Sanda Marin ne-ar lauda! Servita cu smantana, ciorba asta de varza si conopida pe purcel e dementiala!


sâmbătă, august 27, 2011

Sandwich cald cu ceapa alba crocanta

 
Avem concurenta la sandwichul rustic! O bunatate de gustare pe care am topit-o fara sa suflam (desi am fi putut :))!  In ultima vreme am descoperit ca ne place tare mult ceapa aceea mare, alba, crocanta si cu aroma mai light. Nu are iuteala cepei obisnuite si e minunata in sandwichuri, lucru pe care americanii il stiu de multa vreme, comparativ cu mine, care abia acu’ m-am trezit sa o incerc. In plus, am descoperit ca o astfel de ceapa inceputa tine mult si bine la frigider pentru o alta tura de gustari (nu vreau sa ma gandesc daca din cauze naturale sau datorita agriculturii intensive se produce si minunea asta!). Ultima gaselnita delicioasa suna asa:

Pentru 2 felii uriase de pita adevarata:

100 g bacon sau kaiser afumat
1 ceapa alba
Pasta de ardei
Un praf de oregano si unul de piper
(sare nu e cazul ca are destula pasta de ardei – Eros Pista daca va tine!)
Frunze de salata verde

1. Taiem doua felii uriase de paine, sau cat avem curaj…
2. Taiem fasii baconul sau kaiserul si il aranjam ostaseste pe feliile de pita.
3. Ceapa-minune o taiem rondele si le distribuim pe painea pregatita inainte. Ii dam un praf de oregano si unul de piper, pt arome.
4.  Dam sandwichurile la cuptorul cu microunde timp de 1.5 minute. Ceapa ramane inca crocanta si are o aroma grozava la cuptor!
5. Stropim cu pasta de ardei si garnisim cu frunzele de salata (sa avem iluzia unei mese sanatoase), apoi ne batem cu sotul/soata pentru cealalta felie!

P.S.
1. Nu se mai inscrie nimeni?... Am o reteta de cocktail si nu stiu ce sa fac cu ea... :D
2. Jur sa fac limonada pentru pofticiosii din MAG 1 CV, numai sa fac rost si de un CANCEU pe masura!

vineri, august 26, 2011

36. Rødgrød Med Fløde sau sos de fructe danez, inecat in frisca


Draga Sebi, mare domn, mare caracter pentru dezvaluirea unor traditii delicioase de prin partile in care banuiesc ca vei mai ramane ceva vreme, nu de alta da’ desertu' asta merita!

La sfatul prietenului nostru am trecut la inecat fructe, asa cum spuneam si in titlu, intr-un sos delicios, nu foarte dulce, numai bun pentru perioada in care ne aflam. Din cate am vazut, dureaza, dupa cum spun danezii, mai mult timp pana sa inveti sa pronunti denumirea desertului lor decat sa il prepari. Merge cu orice tip de fructe gen fructe de padure: capsuni (din cate am inteles preferate de Sebi), afine, mure, evident zmeura, dar mai ales coacaze rosii sau negre. Pe noi reteta asta ne-a surprins tocmai cand puneam afine la congelator pentru vremuri reci, asa ca am sacrificat o parte, si cu mare folos, pentru testarea retetei daneze. Declaram ca a fost un succes rapid si ca asteptam cu nerabdare primavara viitoare pentru o portie cu capsuni. Desertul nu l-am indulcit prea mult asa ca a fost light, si sincer mie una nu mi-a ajuns un bol :(. Pentru doi degustatori am folosit urmatoarele:

1 ½ cana afine
2-3 linguri zahar
Apa cat sa acopere fructele
2 ½ linguri amidon alimentar
Frisca lichida, dupa pofta inimii

1. Spalam bine fructele si le curatam de codite si alte uscaturi, apoi le punem intr-o craticioara.
2. Adaugam zaharul si apa, cat sa acopere aproape de tot fructele. Punem mai apoi craticioara pe un foc mic si lasam sa dea totul in clocot, amestecand, nu prea energic, sa ne ramana si fructe, pana cand acestea se inmoaie usor. Dureaza toata afacearea asta cam 3-4 minute.
3. Intr-o cescuta de cafea diluam bine amidonul, amestecand cu un tel sa nu ramana cocoloase, apoi ii dam drumul in craticioara movulie. Acum amestecam din nou usor, pana cand sosul incepe sa se lege. Nu il vrem foarte tare, ca doar nu il facem budinca, ci doar ingrosat putin, legat suficient cat sa para sos. Cand e gata racit, se leaga el si mai mult (castronul meu nu a apucat insa sa vada asta…).
4. Luat de pe foc, distribuim sosul in cupe si turnam frisca lichida cam cata avem chef, sau batuta daca vi se pare ca merge mai bine. In rest, nu cred ca mai e nevoie de sfaturi… sa aveti pofta! Noi am avut de numai!...

Merci Sebi!

marți, august 23, 2011

Limonada Hajdu - de revenire


Ah... S-a mai dus un concediu!... Am revenit mai relaxati, cu o nuanta imbunatatiti si cu o lipsa totala de chef de munca, lucru ce nu prea ajuta in joburile noastre de zi cu zi, ca sa nu mai zic de sesiunea de restante ce imi da tarcoale. Cu toate astea pregatim o multime de chestii bune si gustoase, mai de-ale gurii, mai de-ale bauturii, asa, ca sa ne mai amintim de locurile frumoase si oamenii zambitori din zilele trecute. Declaram cu mandrie ca am reusit sa aprovizionam congelatorul inainte de plecare cu diverse chestii colorate de sezon, numai bune pentru deserturi copioase, si nici cu camara nu ne e rusine, mai ales ca vrem sa si divulgam unele secrete de "iarna" din bucataria mamicii mele. Pana una-alta, pregatim in seara asta cea mai vesela si insorita limonada din cate am vazut, o reteta a gurmanzilor de peste granita, mai din vecini de asta data, din vestitul Hajduszoboszlo. Limonada asta dadea culoare cam tuturor teraselor din statiune, asa ca am hotarat sa facem o proba si in balconul nostru cotropit de canicula, si adevarul e ca vom ramane la reteta asta de acu' in colo. 

Pt. un canceu de 2 litri si o racorire totala avem nevoie de:
1 1/2 lamai mari
1 portocala mare
1-2 limete
6 linguri zahar
apa minerala naturala cu continut scazut de CO2 (mie imi place Tusnad), pana la completarea vasului de 2 litri

1. Cum facem? Simplu! Intai punem citricele la frigider cam o juma de ora daca avem rabdarea necesara, asa, ca sa le mai racorim si pe ele, bietele. Apoi le dam un jet bun de apa, ca doar ajung in paharele noastre. Puteti folosi un burete usor abraziv. Uleiul si deci aroma din coaja fructelor se vor elibera mai bine in limonada noastra. Parerea mea e ca limonada va fi mai buna cu mai multe limete. Coaja lor are o aroma fantastica ce merge perfect cu bautura asta.
2. Taiem in felii potrivite fructele, apoi le stoarcem usor cu mana direct in vasul in care pregatim bautura, lasandu-le acolo. 
3. Adaugam apoi zaharul si amestecam cat de cat totul, pentru a mai topi din el. Turnam putina apa minerala, apoi amestecam energic, pana cand zaharul s-a dizolvat iar citricele noastre si-au lasat din suc. Completam in cele din urma cu apa minerala pana la umplerea vasului.
4. Portionam fructele in pahare mari, cam de 330 ml, turnam apoi sucul si garnisim paharele deasupra cu un strat bun de gheata. Ne asezam confortabil pe o terasa, daca nu, macar in fata televizorului si visam in continuare la concediul viitor...

sâmbătă, august 06, 2011

De la LICHER WEIZEN la ERDINGER WEISSBIER si MAISEL’S WEISSE

 
 
 
Periplu prin 3 sticle de bere de grau, toate cu aroma nemteasca!

Cu riscul de a fi din nou criticati si apostrofati in ceea ce priveste gustul nostru in materie de spumoase, punem azi in balanta numai beri din malt de grau, nefiltrate, toate produse si imbuteliate in Germania. Pe cat de mult difera etichetele lor, pe atat si continutul sticlelor a lasat loc de discutii. Sunt toate beri echilibrate, cu personalitate insa evident, doar pentru una am cazut de acord ca fiind cea mai buna. O sa le luam de jos in sus, culminand cu cea pe care am considerat-o cea mai potrivita gusturilor noastre.

LICHER WEIZEN - looks just like it tastes: perfectly refreshing!

http://www.licher.de/brauerei/biere/weizen/weizen-engl/

E cel putin o bere “light”. Cu un guler alb imaculat, Licher Weizen, blonda nefiltrata din Lich, se prezinta intr-o nuanta galbui-inchis, relativ mata. E o bere foarte usoara care va placea fetelor intru cat nu e prea amaruie, foarte usor acidulata si cu un efect racoritor de toata frumusetea. In comparatie cu celelalte doua despre care mai vorbim, are insa mai putina personalitate, nu iese in evidenta decat prin calitatile asemanatoare “racoritoarelor”. Are cu toate astea ceva ce voi tine minte: un profund miros de spic de grau, ce pentru mine a ramas definitoriu vis-à-vis de nefiltrata asta. In alta ordine de idei, am luat o sticla de 500 ml si e cea mai “tare” dintre cele 3, avand un 5.4% vol. alc. Si un pret ce nu sarea de 4 lei.

ERDINGER WEISSBIER - the ultimate premium Weissbier

http://www.erdinger.de/en/products/products/weissbier.html#Information

Urmatoarea in Top 3 de azi ar cam fi Erdinger Weissbier, o alta blonda din drojdie fina, fermentata direct in sticla, dupa cum ne atata eticheta. De un impenetrabil galbui-oranj, nefiltrata poarta o spuma alba consistenta, durabila si compacta. Usor spre mediu amaruie (deci mult prea amaruie pentru mine, ideala pentru Cristi), Erdingerul asta a primit puncte prin aroma extrem de fina de cereale. E o bere mult mai masculina decat Licherul “light” de mai devreme, si as zice eu se adreseaza clar bautorilor de nefiltrate blonde. Are caracter, simti ca bei bere, nu alte chestii. Comparativ cu restul berilor Erdinger, asta a fost o surpriza placuta, spre deosebire de sora bruna, insa raman, eu personal, la varianta Kristall. Oricum, la noi in familie berea a castigat ceva teren in fata celorlalte, fiind cum zic unii “chiar buna!”. Sticla de azi a avut 500 ml de placere racoroasa, un elegant 5.3 % vol. alc. si un pret usor piperat in hipermarket, de vreo 6-6.3 leuti. Si daca va grabiti, la Real am auzit ca puneti mana pe niste pahare Clasa I!

MAISEL’S WEISSE, in sfarsit!


http://www.maisel.com/maisels_weisse/maisels_weisse_original_19.html

O bere pur si simplu minunata! O recomand cu mare drag! Un oraj intens cu un guler alb pufos, un gust dulce-acrisor cu o aroma clara de grau, de parca ai tine un spic deasupra paharului. E si ea usoara insa amareala insesizabila comparativ cu Licherului. Cu toate astea, prin parfum si aciditate scazuta, merg nu doar unul, ci doua, trei perechi de pahare! Definitoriu pentru berea asta e “Fresh!”, si spun asta pentru ca doi oameni am zis-o in acelasi timp. Pur si simplu se potriveste cu orice moment calduros, ni se pare ca merge la fel de bine dupa un covrig sarat sau dupa o friptura complicata. Chiar ne bucuram ca am descoperit berea asta, mai ales ca am desfacut deja de mai multe ori sticla aburinda si de fiecare data am avut aceeasi impresie despre continut. Noi am luat 5.2 % vol.alc. in 0.33 l la vreo 4 lei. O bere nefiltrata excelenta de nici nu-ti vine sa o imparti cu prietenii! Suna egoist, dar nu si cand tii in mana un pahar de Maisel’s Weisse...

miercuri, august 03, 2011

Ravioli cu bacon, praz si sos alb


 
Slautare! Am facut una din retetele mele preferate, substitut al macaroanelor cu branza obisnuite. E o reteta ce merge foarte repede in termeni de stat in caldura langa aragaz, e mai gustoasa decat macaroanele simple si cu o aroma de bacon careia nu ai cum sa-i rezisti. Nu imi amintesc cand am facut prima data reteta asta, insa stiu ca un vin alb a fost atunci demential langa cina asta. Din ce va scriu aici o sa puteti satura doua cupluri sau 4 prieteni buni veniti in vizita, asa ca ar fi bine sa va puneti pe treaba! As mai putea sa va vorbesc azi de nunti din Maramures, obiceiuri si peisaje de neuitat (exceptand padurile taiate…) sau despre muntii din Italia de care mi-am amintit in drum spre Moisei, dar las detaliile astea pentru niste retete din zonele respective pe care ma pregatesc sa le gatesc cat de curand. Mai pot sa spun ca am gasit o reteta minunata de tort de ciocolata, Dobos mai exact, ca sunt datoare de ceva vreme cu el, insa am facut greseala asa il taiem inainte sa fi stat suficient la frigider si fotografiile nu ma ajuta deloc in a convinge cititorii cum ca reteta e grozava, chiar daca initial ni s-a parut cam dulce. Am ajuns la concluzia ca a doua zi era nemaipomenit asa ca vom mai face probabil o proba, si abia apoi vom posta reteta. Pana atunci insa, gatim semi-light, paste Ravioli.

Ingrediente:

1 pachet Ravioli cu branza Monte Banato
1 fir praz (sau 2-3 fire de ceapa verde)
8 felii bacon (sau 200 g kaiser)
½ pachet branza de burduf Raraul (asta am descoperit ca ne place cel mai mult), cam 150-200 g
1 smantana dulce pentru gatit, 200 g
Piper
2 linguri ulei de masline
3 linguri parmezan ras
1 ramurica de lavanda

1.  Punem Ravioli la fiert in multa apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj, cam 15 minute.
2. Curatam prazul si il taiem rondele, iar baconul fasii. Punem cele doua ingrediente  la calit in uleiul de masline, pana se inmoaie prazul. Cand dunt gata, adaugam lavanda tocata marunt.
3. Cand totul e prajit suficient, punem smantana in cratita, apoi branza de burduf, si amestecam sa nu se prinda, cam cat da sosul un clocot, sa se topeasca branza.
4. Mai punem apoi piper si parmezan ras, amestecam bine si zvarlim in oala pastele fierte si scurse bine de apa. Le amestecam cu sosul si facem ravagii cu ele in timp ce cugetam la o dieta ruinata…
 
Varianta cu ceapa verde si kaiser, fara lavanda

luni, august 01, 2011

Cloudy sky - in ton cu vremea


De bun venit Make-upZ!

La ce vreme am prins in weekend-ul asta, desi am luat parte la evenimente fericite si pline de traditii, numai la norisori mi-a stat mintea, asa ca am adus unul pufos peste o bautura de seara. In loc de lapticul traditional, m-am gandit ca asta e mai vesel, asta in cazul adultilor. Si mai ales ca avem de intampinat un nou prieten al blogului, am pregatit bauturica draguta si colorata, ca sa nu mai spun cat de aromata si linistitoare e!

Pt un pahar:

50 ml rom
cam 200 ml lapte rece (totusi...)
30 ml sirop Blue Curacao

1. Turnam in pahar laptele si romul, apoi amestecam lichidele cu o lingurita.
2. Incet si cu multa grija, turnam apoi in pahar siropul colorat. Se va aseza pe fundul paharului, iar efectul va fi cel de Blue Sky cu norisor de lapte, asa ca avem un Cloudy Ska delicios si racoros!
3. Bun venit Make-upZ!