duminică, iulie 15, 2012

Dulceata de strugurasi si afine


Am luat o plasa plina de strugurasi si am zambit frumos cand am cerut doua kilograme de afine, doi oameni de la munte mi-au dorit apoi “sa fiu iubita mult, ca-s tanara si indrazneata” si satisfacuta de abilitatile mele de negociere si pretul bun, m-am intors la bucataria mea si borcanele pregatite pentru o noua dulceata. Am facut o una “moderna” de data asta, evident tot prin consfatuiri prin telefon cu Ildi a mea, si am pus in camara 5 borcane aprig colorate si dulci. O dulceata mai rapida decat asta nici ca se poate! Nu dureaza mult decat curatatul fructelor; asta sincer am crezut ca va fi o eternitate (mentionez ca am curatat si tura de fructe pentru congelator in acelasi timp…). Mi-au trebuit asa:

1 kg strugurasi spalati si curatati, deci cam 1.1-1.2 kg in total
1.2 kg zahar, ca astia sunt cam acrisori
1 ½ cana afine spalate
1 plic Gelfix Clasic, sa modernizam reteta pentru gospodinele grabite

1. Spalam si curatam fructele, le scurgem apoi de apa.
2. Amestecam Gelfixul cu 2 linguri de zahar, il adaugam peste strugurasi, apoi punem oala pe foc iute. Lasam sa fiarba cam 5 minute, pana coloteste totul bine.
3. Luam oala de pe foc si adaugam apoi restul de zahar. Amestecam bine, sa se dizolve cat mai mult zahar, adaugam afinele, apoi revenim cu oala pe foc. Lasam sa clocoteasca din nou fix un minut. Luam oala de pe foc (dulceata trebuie sa se fi inchegat usor deja) si o portionam in borcanele curate, dupa care strangem bine capacul. Langa o cafea amaruie, o astefel de dulceata va fi o incantare…



2 comentarii: