joi, aprilie 14, 2011

13. Crème brûlée sau Vive la France!... si crema lor de zahar ars


La ce ma gandesc cand spun Franta (pentru inceput tara celor peste 1000 de tipuri de branzeturi)? La profesoara mea din scoala generala care imi pronunta numele intr-un mod foarte chique, la Valea Loarei si alte doua monumente UNESCO din cele 29 in total, adica Abatia Mont St. Michel si Catedrala Chartres. Sunt pentru mine un vis si sper candva, probabil la pensionare, intr-un circuit pentru seniori, sa le vad si eu in realitate, nu doar navigand pe Internet.

Pentru doritori, cam astea ar fi detaliile, cele doua site-uri. As fi introdus si niste imagini, dar cum inca nu imi apartin, mai asteptam pana la Pilonul II…

http://mont-saint-michel.monuments-nationaux.fr/en/

http://en.wikipedia.org/wiki/Chartres_Cathedral

Poate unii dintre voi stiu mai multe, asa ca astept sa mi le impartasiti.

Dar mai imi sta gandul la ceva si atunci exclam Vive la France cu adevarat! Crème brûlée sau o adevarata Crema de zahar ars. Originea exacta nu e cunoscuta pentru aceasta reteta, in schimb stim ca a aparut intr-o carte de bucate din 1691 cu aceasta denumire. A fost tradusa apoi in engleza pe la1730 intr-o editie  noua a originalului, Cuisinier roial et bourgeois,  a lui François Massialot. E ceea ce se mai numeste crème anglaise, asta daca vreti alte variante si le cautati prin carti moderne de bucate sau pe Internet. In anii 1800 englezii i-au stricat cu totul denumirea in burnt cream… ma intreb atunci in ungureste cum i-ar spune bunica mea…

Reteta este cum nu se poate mai simpla, neimplicand experienta in ale bucatariei frantuzesti, asa ca e numai buna pentru mine. Trebuie sa specific insa, inainte de toate, ca nu toti au gasit reteta asta placuta, ca textura sau continut de zahar. Asa ca, daca nu va plac dulciurile “dulci” sau prea cremoase, sau daca preferati un tort aspectuos, atunci sa stiti ca nu e de voi. Recomand sa mancati desertul rece, de la frigider. Ca idee, nici nu am observant cand a terminat Cami un bol, in schimb Luci a renuntat dupa cateva lingurite. Ce-i drept, a incercat-o calda si sustin ca rece mergea pana la jumate.

Crema de zahar ars (A.K.A. burnt cream, crème brûlée etc.) cam 6 portii


1 cana zahar
7 oua
7 linguri zahar
800 ml lapte
3-4 pliculete zahar vanilat

1. Intr-un bol amestecam bine ouale cu lingurile de zahar, vanilia si laptele, ca pentru o papara obisnuita.
2. Intr-o cratita lata punem la topit o cana de zahar, la foc mic, amestecand cand e nevoie. Atentie sa nu se arda. Va deveni amarui atunci.
3. Cand zaharul s-a topit si a devenit un caramel placut la culoare, nu prea maroniu sau rosiatic, luam cratita de pe foc si o rotim pana tapetam cat de cat peretii cu caramelul. Automat apoi turnam continutul bolului (ouala batute cu tot restul).
4. Dam cratita la cuptor, dupa ce l-am preincalzit la 185-190 grade Celsius, pe raftul din mijloc, pentru 60-70 minute. Cand e aurie si s-a legat, crema noastra e gata. O puneti in boluri cu zeama de zahar ars lasata in cratita. Cum a fost?

2 comentarii: