Eu fac chiftelute de ceva vreme in felul urmator: se ia una bucata punga de carne tocata, alte condimente si una bucata barbat din preajma bucatariei (cu cat mai infometat cu atat mai bine; au tendinta de a lucra mai rapid in conditii de infometare) si se pune cel din urma la treaba, la framantat carnita. Din nou, in speranta impresionarii unor musafiri si avnd in vedere ca exista barbatul in dotare, reteta are in subsol aceeasi dedicatie de la reteta anterioara. Si avand in vedere ca jumatatea masculina a familiei D. se va simti implicata, EVIDENT ca reteta va iesi de minune, nu mai am dubii!
Chiftelute, deci!
700-1000 g carne tocata de porc (recomand pulpa, are mai putina grasime)
2 oua
6-7 catei mari de ustuoi
Piper
Sare
2 felii de paine veche
Ulei pentru prajit
(una bucata barbat, pe post de malaxor, optional doar)
1. Amestecam carnea tocata cu ouale, usturoiul pisat, sare si piper.
2. Inmuiem in apa si stoarcem apoi bine de tot feliile de paine, sa fie mai generoase ca dimensiuni, si preferabil fara coaja. Le adaugam apoi peste compozitia de carne.
3. Se framanta bine carnea si apoi incepem joaca. Formam bilute cat le vrem de mari, depinde daca sunt pentru un platou sau pentru un piure de cartofi cu sos de rosii… In cazul asta le facem mai mari.
4. Se pune la incins uleiul. Nu neaparat baie de ulei, merg foarte bine si in tigaie. Uleiul trebuie sa fie cam la jumatatea chiftelutei. Cand s-a infierbantat punem chiftelele si micsoram focul. Le prajim pe ambele parti pana devin rumene.
5. Le scoatem intr-un bol, eventual pe un prosop de hartie, asta daca sunt mai uleioase. Le puteti lasa asa cum sunt, pe un platou sau intr-un bol simplu, sau, daca aveti o petrecere cu tematica (“Frigarui”), asa cum avut noi, le puteti reinventa si prezenta sub forma de frigarui, alaturi de o felie ondulata de sunca presata, maslinute si bucati de castraveti.
Ce alte frigarui ar mai fi? Pai dupa cum spuneam, rosii cherry si branza Brie sau orice alt fel de branza interesanta preferati, carnaciori de bere fierti si castraveciori murati, frigarui din piept de pui (pregatim si din astea mai in colo) langa o salata colorata de cruditati cu o vinegreta mixta si chiar frigarui de fructe (boabe de struguri, bucati de ananas proaspat sau din conserva, buline de pepene galben si cam orice alt fruct pe care il puteti implanta intr-o frigaruie de 15 cm… si apoi intr-o jumatate de pepene de la care ati folosit pulpa). Si gata petrecerea!
ma rascolesti Cristina cu imaginile astea...m-a apucat o foame..numai la chiftelutele tale ma gandesc!!!!
RăspundețiȘtergere:) Scopul meu ar fi atins daca le-ai gati si mi-ai spune ca au iesit mai bune si mai apetisante decat astea!
RăspundețiȘtergereMultumesc!