Cel mai dulce fruct de sezon produce iar cozi in fata tarabelor din pietele clujene, mai ales daca in loc de 5.99 lei satmarenii afiseaza un generos 5.50 lei per kilogram de placere stacojie. De multa vreme nu am mai golit un castron de dulceata, mai cu seama de capsuni, asa ca, la indemnul pofticios al mamei mele am acceptat cu drag provocarea de a transforma doua kilograme de fructe proaspete in ceva delicios si demult asteptat. In final am decis: ma pricep de minune la dulceata, chiar daca ies din tiparul retetelor lu’ Mama, asa ca, transcriem o reconstituire a faptelor savarsite ieri, pe la vremea amiezii.
Pentru 7 borcane si un bol mare de dulceata am folosit:
2 kg de capsuni
1.5 kg zahar
1 lingurita acid salicilic
1. Am spalat fructele si le-am indepartat coditele. Nu le-am scurs de apa, le-am pus pe rand direct in oala in care au fiert.
2. Am zdrobit cu mana majoritatea capsunilor, asa, ca sa imi aduc aminte cam cum e sa iti murdaresti mainile in bucatarie, apoi am adaugat zaharul si am amestecat tot in oala. Astea au stat asa cam o jumatate de ora buna, sa se imprieteneasca.
3. Am pus oala pe foc mic, amestecand din cand in cand, iar cand dulceata a inceput sa clocoteasca, am continuat toata afacerea asta cam o ora intreaga. Pe parcurs, m-am distrat de minune alegand si indepartand spuma de deasupra.
4. Cu vreo 5 minute inainte sa ma decid sa sting focul, am adaugat si conservantul.
6. Am portionat dulceata de capsuni fierbinte in 7 borcanele, iar restul l-am pastrat pentru o zi de maxima placere, mai cu seama ca pe dupa-masa a sosit si o portie generoasa de gogosi. Va sfatuiesc cu mare drag sa va apucati de o asemenea dulceata. Merita efortul, ca nici nu e unul semnificativ, rezultatul fiind plin de parfumul sfarsitului de mai…
Pentru 7 borcane si un bol mare de dulceata am folosit:
2 kg de capsuni
1.5 kg zahar
1 lingurita acid salicilic
1. Am spalat fructele si le-am indepartat coditele. Nu le-am scurs de apa, le-am pus pe rand direct in oala in care au fiert.
2. Am zdrobit cu mana majoritatea capsunilor, asa, ca sa imi aduc aminte cam cum e sa iti murdaresti mainile in bucatarie, apoi am adaugat zaharul si am amestecat tot in oala. Astea au stat asa cam o jumatate de ora buna, sa se imprieteneasca.
3. Am pus oala pe foc mic, amestecand din cand in cand, iar cand dulceata a inceput sa clocoteasca, am continuat toata afacerea asta cam o ora intreaga. Pe parcurs, m-am distrat de minune alegand si indepartand spuma de deasupra.
4. Cu vreo 5 minute inainte sa ma decid sa sting focul, am adaugat si conservantul.
6. Am portionat dulceata de capsuni fierbinte in 7 borcanele, iar restul l-am pastrat pentru o zi de maxima placere, mai cu seama ca pe dupa-masa a sosit si o portie generoasa de gogosi. Va sfatuiesc cu mare drag sa va apucati de o asemenea dulceata. Merita efortul, ca nici nu e unul semnificativ, rezultatul fiind plin de parfumul sfarsitului de mai…
Vorba lui Cristi: "Eu nu cred!"
RăspundețiȘtergereO, eu nu cred ca tu tastezi! In cazul asta, te asteptam sa testezi! Il obligam pe Cristi sa produca o clatita, ceva... pup
ȘtergereOnorez invitatia, negresit !
ȘtergereUn adevarat deliciu!
RăspundețiȘtergereClar! :)
ȘtergereDulceata era daca fructele ramaneau intregi, asa e gem ;)
RăspundețiȘtergereDe curiozitate, de ce pui conservant cu buna stiinta in ceva facut in casa? :)
pai tocmai ce spuneam, nu zdrobim fructele in totalitate si daca o sa incerci, o sa vezi ca raman fructele, fotografia poate totusi nu le arata. si acidul salicilic ma ajuta sa pastrez totusi borcanele o vreme, cu toate ca nu am deloc conditii pentru depozitare. asta e motivul, cu toate ca pare de neinteles. merci
Ștergerenu e cam mult zahar? E 3 sfert din capsuni :(
RăspundețiȘtergerenoua chiar nu ni s-a parut prea dulce. poti incerca varianta 1:2 insa mie varianta asta chiar mi-a placut. poti incerca si o varianta de 1 kg fructe si 200 g zahar insa asa trebuie pastrata la frigider. e mai acrisoara asa, dar merge. merci
Ștergere