joi, mai 31, 2012

Sarlota siropoasa cu fructe de padure


 Intr-o seara am asteptat musafiri la un pahar de vorba si ceva dulce, evident. Aveam de ceva vreme in minte un tiramisu dulce-acrisor, cu un mascarpone cremos si fructe fragede, insa pe cand sa ma apuc, am dat peste o branza amara si o mare deziluzie in cutie albastra. Cum nu puteam astepta oaspetii cu farfuria goala, am trecut rapid la treaba, inlocuind crema pufoasa de mascarpone cu o sarlota acrisoara cu parfum de fructe de padure si piscoturi extrem de siropoase. Desertul a fost foarte rapid, in frigider nici nu a stat atat de mult pe cat m-as fi asteptat, a fost unul usor si delicat, cu siguranta unul ce-l vom repeta vara asta.

Pentru o tava de sarlota:

400 g piscoturi
Sirop:
2 cani apa
5 linguri zahar
4 linguri Limoncello (lichior de lamaie sau triplu sec, daca vreti un pic de aroma de portocale)
Sarlota:
1 lapte batut mare (400 ml)
100 ml lapte fierbinte, nu fiert
6 foi gelatina
3-4 linguri zahar
2 pliculete zahar vanilat
200 g afine
200 g strugurasi
200 ml frisca
Coaja de la o limeta


1. Punem pentru inceput foile de gelatina la inmuiat in apa rece, 5 minute. Le scurgem apoi si le dizolvam cu o furculita in lapte fierbinte.
2. Cand laptele cu gelatina ajunge aproape la temperatura camerei, il amestecam in laptele batut, impreuna cu fructele, vanilia, zaharul si coaja de limeta. Dam totul la frigider pana batem frisca. Inglobam apoi amestecul in frisca batuta si mai tinem cam 10 minute la frigider.
3. Intre timp, pregatim siropul pentru imbibat piscoturile si o tava pentru montat sarlota.
4. Scufundam pe rand piscoturile in sirop, le scurgem, apoi le aranjam frumos in tava. Peste primul strat, venim cu jumatate din cantitatea de spuma. Continuam cu restul de piscoturi, asezand apoi un ultim strat de sarlota aromata. Dam totul la frigider, si cam dupa o ora, savuram sarlota cu fructe de padure langa un pahar de vorba si doi prieteni dragi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu