joi, martie 24, 2011

8. BRIAM – legume de post la cuptor, din Grecia



In Grecia noi nu am fost, si asta mai mult din pricina unor idei preconcepute: prea mult soare, caldura mare, pietre si iar pietre, numai plaja toata ziua, unde sa mergi in afara statiunilor?... nimic interesant pentru noi. Asta pana cand, intr-o seara, mai mult asa, de plictiseala, am dat peste o comedioara romantica, siropoasa ca oricare alta, dar care a reusit sa trezeasca interesul meu pentru Grecia. Daca pana in prezent credeam ca un sejur in aceasta tara nu poate fi decat o perioada de 7 zile interminabile in care nu ai altceva mai bun de facut decat sa zaci pe o plaja la soare, lucrurile in mintea mea s-au cam schimbat. Fiind adepta concediilor in miscare, a umblaturilor de colo-colo si mai putin a statului in soare (desi o piscina racoroasa in miez de vara nu suna deloc rau…), de azi declar ca as merge oricand in Grecia, nu doar pentru o saptamana ci pentru o iarna intreaga, cel putin.

Va recomand cu drag “My Life in Ruins” http://www.imdb.com/title/tt0865559/
 Asta daca aveti chef de o comedie suportabila, soft si plina de romantisme, dar si daca vreti sa descoperiti un film ceva mai altfel sau cel putin pe Alexis Georgoulis (eu i-as spune Gorgeous J). Asta pentru ca filmuletul reuseste sa para pe jumatate o cronica de peisaje exceptionale. L-am perceput ca pe un semi-documentar in urma caruia m-am indragostit de Grecia. Peisaje superbe, monumente de care citisem déjà dar pe care nu mi le inchipuiam atat de misterioase, locuri primitoare, nu atat de aspre pe cat le credeam. Ce mai, daca ai curaj si parasesti statiunea in care ai all-inclusive-ul (cum altfel?) vei descoperi cu siguranta ca aceasta tara surprinde si depaseste orice asteptare. Si acum, sa gatim ceva bun de tot de pe la ei…

Daca tot suntem in Post, va recomand aceasta mancarica de legume la cuptor. Super aromata, zemoasa si usoara, mancarea Briam aduce cu un ghiveci de legume mai intersant, in schimb este doar pentru amatorii de dovlecei si vinete. Nu veti rezista pana se raceste, atat de bine va mirosi bucataria voastra!

Briam, deci!

2 cepe mari
4-5 catei mari de usturoi
2 conserve de rosii intregi decojite
4 cartofi potriviti
2 dovlecei tineri, nu prea mari, cam 600 grame
1 vanata mica, 300 grame
1 ardei gras, galben sau rosu, din acela urias
4 linguri mari de ulei de masline
Patrunjel verde
Marar verde
Oregano, busuioc (proaspete sau uscate)
Sare, piper
1 lingura buna de otet de vin sau ¼ pahar vin alb

1. Curatati de coaja vanata si taiati-o rondele, cam de ½ cm grosime. Asezati feliile pe un prosop de hartie si sarati-le. Le lasam asa cam 20 min. Le stoarcem apoi si le pune de o parte.
2. Taiem cepele julien (adica in doaua si apoi felii) si le calim in 2 linguri de ulei de masline. Cand devin translucide, adaugam pentru cel mult un minut, cateii de usturoi tocati, nu pisati. Cand aroma de usturoi s-a eliberat, luam rapid cratita de pe foc.
3. Taiem felii rosiile din conserva, sau proaspete, mai la vara. Trebuie folosite rosii zemoase. Pastrati sucul lor.
4. Curatam de coaja cartofii si dovleceii. Taiem toate aceste legume felii de ½ cm grosime, la fel ca si vinetele. Procedam la fel si cu ardeiul spalat si curatat de seminte.
5. Pregatim un vas mare termorezistent, ungandu-l cu ulei vegetal, dupa care incalzim cuptorul la 190 de grade Celsius.
6. Incepem sa asezam straturile. Vom avea asa (ca sa stiti cum impartiti treburile): 3 straturi de rosii si ceapa cu usturoi, cate 2 de cartofi, dovlecei, vinete si verdeata. Incepem cu un strat de rosii peste care presaram sare si piper, apoi ceapa calita. Adaugam un strat de cartofi, sare, dovlecei, sare, ardei, vinete stoarse de zeama, oregano si busuioc, patrunjel si marar, cam o mana buna din cele doua, tocate. Trecem la un nou strat de rosii, sare piper, ceapa. Repetam stratul de legume anterior. Finalul e un ultim strat de rosii si ceapa, al treilea la numar. Turnam in final sucul de rosii ramas, in care am adaugat alte 2 linguri de ulei de masline si lingura buna de otet de vin sau sfertul de pahar de vin alb.



7. Acoperim vasul cu un capac sau o folie de aluminiu. Eu sincer la gatit nu sunt fanul acesteia din urma. Punem mancarica la cuptor, cam 1 ora 20 min. Luam jos capacul si mai lasam cam 25-30 de minute, pana cand cartofii sunt fragezi.
8. Putem servi mancarea cu putina branza feta sfaramata deasupra sau smantana acra… e parfumata si bucataria voastra?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu