miercuri, martie 16, 2011

4. Fasolia ‘yiahni’



Azi am dat o fuga pana in Cipru, asa, mai in spiritual Postului care a inceput, pentru o reteta cat se poate de simpla, gatita foarte des si pe la noi, mai ales in aceasta perioada. Dupa ce am dat o tura prin bucataria lor, am vazut ca ne apropie in mod clar cam tot ce inseamna mancarica de boabe, cam de orice fel ar fi dansele. Am lecturat mai multe site-uri culinare din regiune si m-am hotarat: azi facem Iahnie de fasole! Nu mai am alte vorbe de duh azi. Nu e momentul… asa ca trec direct la treaba!


Sa tineti cont ca din ½ kg fasole boabe uscata, alba de preferat, o sa obtineti undeva la 4-5 portii mari. Asa ca, puteti ajusta cantitatea in functie de musafiri. Noi azi nu am avut, asa ca maine, meniul ramane neschimbat…

Avem nevoie de:
½ kg fasole boabe
1 ceapa mare
2 morcovi
1 pastarnac
Ulei pt calit, atentie nu prea mult
1 conserva de rosii (intregi, cubulete… recomand cu caldura Cirio. Chiar merita!)
Sare, piper dupa gust
3 foi dafin

1. De cu seara alegem fasolea, o clatim si apoi o lasam la inmuiat pe a doua zi.
2. In multa apa rece, alta decat cea in care a stat la inmuiat pentru a scapa de toxine, dam fasolea in clocot, pana e pe jumatate fiarta. In acel moment, scapam de spuma adunata si de prima apa, dupa care o punem din nou la fiert in apa proaspata. Rabdare! In cateva ore sigur e fiarta! Nu uitati in schimb, nu adaugati sare in timp ce fierbe. Va ramane bobul tare si veti avea impresia ca nu se mai fierbe nici maine! Cand e gata fasolea, o stecuram dar pastram zeama in care a fiert.
3. Separat incepem sa pregatim sosul. Tocam marunt ceapa, razalim pe razatoarea mare morcovii, pastarnacul (putina radacina de telina si de patrunjel, daca aveti si daca doriti) si le punem in putin ulei, sa nu balteasca, la calit. Le amestecam mereu sa nu se arda, pana cand ceapa devine sticloasa si radacinoasele s-au mai inmuiat si ele. Dureaza cam 10 minute.
4. Cand toate astea s-au calit, adaugam piper macinat, apoi rosiile din conserva sau bulionul (cam 1-2 cani) sau rosii proaspete zemoase, sare si foi de dafin. Tot acum adaugam cam o cana din zeama de pe fasole. Dam in clocot sosul si asteptam, amestecand, ori de cate ori e nevoie, pentru a nu se prinde, pana ce morcovii sunt aproape fierti.
5.  Acum adaugam boabele fierte si mai completam cu zeama, daca mai e nevoie, atat cat doriti. Unora le place mancarea mai consistent, altora cu sosul mai subtire. Lasam sa mai fiarba o vreme, cat sa se patrunda toate aromele, potrivind mancarea acum de sare. O mai lasati cat sa mai scada o idée sosul. Nu prea mult, daca boabele sunt fierte bine.
6. In final, serviti mancarica noastra musai cu o pereche de ardei grasi murati, specialitatea mamei mele si a bunicii Matilda. Abia imi misc degetele pe tastatura de la cat am mancat! Va pup!

Un comentariu: