duminică, aprilie 17, 2011

14. Pastrav in sos Riesling, specialitate din Luxemburg


In primul rand vrem sa ii felicitam pe toti Florinii si pe toate Florinele, dar mai ales pe o anume Camelia! Nu uitam nici de Margarete, Lacramioare sau Rozalii, ca doar e Sarbatoare!

Si daca tot e Dezlegare la peste, o sa imi tin promisiunea facuta la supa-crema de cartofi si revin in Luxemburg, de data aceasta in ton cu sarbatoarea, pentru o reteta cu traditie in micul stat, si anume Pastrav in sos Riesling. Fac un eveniment din asta, mai ales ca pentru mine, ca o incepatoare in ale gatitului a fost o noutate nu doar reteta, ci chiar preparatul unui pastrav de la A la Z. Nu o sa intru in prea multe detalii legate de tipete, piele de gaina si o frica teribila de cei doi ochisori care se holbau limpede la mine din stramtoreala chiuvetei, asta ca sa incurajez Florinii si Florinele si sa ii motivez in alegerea unei mese sanatoase si gustoase in acelasi timp.

Lasand gluma la o parte, am decis ca va mai trece un timp pana cand voi mai cumpara peste congelat. Pentru cei care stiu si gatesc peste proaspat, felicitarile mele. Pentru cei care inca nu o fac, curaj! Se poate si e chiar mai simplu, mai sanatos si mai gustos! Merita efortul, desi la pastrav nu e chiar atat de multa munca implicata, asta daca il cumparati gata eviscerat. Pentru clujeni, recomand cu caldura Piscicola din Piata Mihai Viteazul, chiar la iesirea din spate, care da spre spital, langa ghereta de kurtos kolacsi. Peste proaspat si sfaturi bune veti gasi la ei. Data viitoare am de gand sa prepar o reteta indicata de prietenul fetei care vinde acolo, un baiat foarte dragut care a ajutat-o pe mama sa cumpere pestele si care lucreaza la un restaurant al carui nume nu l-a mai dezvaluit, asta daca tot a instrainat reteta. Speram ca va fi buna! Pana una-alta, noi preparam azi, de Florii, o reteta din Luxemburg, ca doar avem tematica la blogulet! In caz ca luati peste proaspat, neeviscerat, va recomand filmuletul urmator, asta ca lectie de curatat peste (mie mi s-a parut util):

http://www.youtube.com/watch?v=_dvKrHy044U

Sa incepem!
Pentru doua portii veti avea nevoie de 2 pastravi, cam de 250-300 grame fiecare. Sosul pe care il pregatesc langa, e mai de graba potrivit pentru 4 portii. De asortat, niste cartofi natur vor fi perfecti!

Sos Riesling:

50 g unt
2 cepe mici
1 salota (ceapa de apa, un soi anume de ceapa rosie, lunguiata, in interior compartimentata ca si cateii de usturoi. Este cea mai potrivita pentru sosuri pe baza de Riesling – am mai invatat si eu ceva!)
O mana de patrunjel verde tocat, de preferat cautati cret (asmatui se numeste, mai aromat)
2 crengute mici de tarhon proaspat
Un buchetel de chives (arpagic sau ceapa ciorii – cea care arata ca un smoc de iarba, dar e defapt o ceapa usor usturoiata)
200 ml vin alb Riesling
200 ml smantana dulce pentru gatit, Dorna folosesc eu la cutiuta mica de carton
1 lingurita faina, sare si piper dupa gust

1. Spalam bine pastravul de mucus, la fel si interiorul, sa fie curat, sa nu ramana sange sau mizerie, mai ales pe coloana vertebrala. Asta trebuie sa fie curata, alba. Folosim doar apa rece de la robinet. Nu ii lasam deloc sa stea in apa. Nu mai e necesar sa ii curatati de solzi. Am inteles ca la restaurant nu se mai face asta, in cazul acestui peste doar.
2. Stergem pestisorii de apa cu un prosop de hartie, apoi ii saram si piperam in exterior si interior, apoi ii pudram pe exterior cu putina faina, sa mai absoarba din umezeala. Ii punem apoi in 50 grame unt topit si 2 linguri de ulei, incinse impreuna inainte, si ii lasam cam 2 minute pe fiecare parte. Nu la foc prea mare. Ii scoatem cu o paleta si multa grija si ii asezam intr-o tava tapetata cu unt.
3. Incepem sa pregatim sosul. In untul in care am prajit pestele adaugam cepele tocate marunt si le calim usor. Cand sunt aproape gata, adaugam restul de verdeturi tocate marunt si mai calim o idee. Stingem apoi cu paharul de vin si luam vasul de pe foc. Adaugam si smantana, amestecand incet. Punem acum sare si piper, dupa gust.
4. Astfel pregatit, turnam sosul peste pastravi si dam tava la cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius, pentru 15 minute.
5. Scoatem apoi pastravul si il asezam pe un platou, de preferat incalzit. Sosul din tava il mutam intr-o craticioara si continuam sa il fierbem pe aragaz. Adaugam o lingurita de faina si fierbem amestecand mereu cu un tel, sa nu ramana cocolosi, asta pana cand sosul incepe sa prinda consistenta. Il luam de pe foc si il turnam frumos peste pestele de pe platou. Mai aducem cartofii natur, o felie de lamaie pentru amatori si un pahar-doua de Riesling sec. Prezentam si un desert mai in colo… asa, ca de Sarbatoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu