vineri, decembrie 23, 2011

Guguluf de iarna

 
Cam tarziu sa mai dau azi idei pt cuptorul vostru, dar macar de distractia de a citi ceva colorat in pauza de gatit, pun azi aici cam ce am pregatit noi pt seara colindelor. Niste dulciuri simple, aromate, usor de pregatit si pentru cei mai neexperimentati in ale prajiturilor de Craciun. Primul de pe lista mea e guguluful de iarna, o reteta pe care o fac in fiecare an de Craciun, de o vreme in coace. Are de toate, de la arome vanilate, la nuci si fructe uscate, ideale pentru ceasca de cafea cu lapte din diminetile de sarbatoare.

Pentru un guguluf mare de tot :), va trebuie o forma speciala, insa daca nu o aveti merge aluatul asta foarte bine intr-o tava de chec lunguiata. Va trebuie cam urmatoarele:

400 g faina
250 g unt
250 zahar
1 plic praf de copt
2 lingurite esenta de vanilie
Zeama de la ½ lamaie
150 ml  lapte
5 oua
1 cana nuca tocata
¾ cana caise uscate tocate
½ cana merisoare uscate
Unt pt uns tava si pesmet pentru tapetat
Zahar pudra in loc de fulgi de nea

1. Frecam bine de tot untul cu zaharul, pana obtinem o crema pufoasa.
2. Adaugam rand pe rand ouale, intregi, si le incorporam pe fiecare cat se poate de bine.
3. Amestecam faina cu praful de copt, apoi incepem sa adaugam o parte peste crema de unt, zahar si oua.
4. Adaugam laptele, apoi restul de faina, zeama de lamaie si esenta de vanilie.
5. Cand avem un aluat omogen, adaugam nuca si fructele uscate, asta dupa ce le-am pudrat cu putina faina.
6. Ungem bine de tot tava cu unt si o tapetam cu pesmet. Guguluful va fi astfel mai rumen si mai aratos decat in varianta cu faina, si mie sincer si gustul imi place mai mult asa. Nivelam frumos aluatul in tava si il dam la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius, cam 60 de minute, maxim 70. Va trebui sa aveti rabdare sa se raceasca complet inainte de al scoate si pudra cu zahar. Se taie mult mai bine rece, decat cald, cand nu veti reusi decat sa il rupeti. Asta e micul meu dejun in zile de Craciun. Stiu ca e tarziu sa il mai prezint, dar poate in concediul asta o sa mai aveti chef de o prajiturica gustoasa…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu