luni, martie 28, 2011

10. Rigo Jancsi


Ce mai gatesc ungurii? Dulciuri bestiale si incredibil de usor de realizat, asta poate daca esti cofetar-patiser :))))))))))). Ei, nu vreau sa dezcurajez pe nimeni. Din contra, daca eu care nu fac prajituri decat de sarbatori, dupa lungi insistente sau pentru rascumpararea de pacate, am reusit, cu ceva lacrimi, ce-i drept, sa pun cap la cap si prajitura asta, atunci voi restul veti reusi fara probleme. Ca sa fiu sincera, problemele mele au aparut in urmatoarea ordine: 
1. Lingurita nu e tot una cu lingura. Mare gresala, deci atentie cand cititi retete sa mai si deschideti ochii. Eu clar visam in momentul in care am pus o lingura de praf de copt, si nu o lingurita cum ar fi trebuit. Am depistat eroarea in momentul in care aluatul meu minunat a inceput sa se transforme in canion… banuiesc ca se intelege ca a crapat de la un capat la altul si a si crescut de parca ar fi vrut sa invadeze intreg cuptorul.
2. Clar trebuie sa schimb furnizorul de oua. E a doua oara cand galbenusul imi transforma spuma intr-un lichid mai mult decat apos. Asta desi am adus ouale la temperatura camerei, asa cum cere manualul de gatit. Atentie la ce fel de oua cumparati deci.
3. Am descoperit o reactie chimica foarte ciudata. Indulcitorul lichid in contact cu ciocolata  intr-o cratita  pusa pe foc transforma o glazura care de altfel trebuia sa fie o treaba usoara cu un final frumos in ceva de consistenta gumata, acrisoara chiar. Rolul acestui lichid consta in a preveni cristalizarea zaharului si deci intarirea glazurilor. Se foloseste in locul a ceea ce se cheama corn syrup, de negasit la noi. Cu ajutorul acestor lichide se obtin glazurile lichide de ciocolata, cele frumoase, lucioase si care nu se intaresc. Ei bine, prajitura mea nu a vut in final decat o glazura obisnuita de ciocolata, cam groasa, betonata dar… in fond si la urma urmei, tot ciocolata e!

Astea sunt greselile care pot sa apara, asa ca atentie!!! Nu e chiar asa usor sa produci un Rigo Jancsi ca la el acasa :). Istoria prajiturii? Una romantica si delicioasa: vorbim de o prajitura cu doua blaturi pufoase de ciocolata si o umplutura de mousse de ciocolata, garnisita in final cu o glazura, ati ghicit, de ciocolata. Cat despre cel care a uimit aristocratia din vechiul Imperiu Austro-Ungar cu aceasta prajitura se stie doar ca era un lautar tigan, Rigo Jancsi, evident. Se mai spune despre el ca a sedus o aristocrata, pe numele ei Clara, fiica unui milionar American, E. B. Ward si sotia unui print Belgian, de Caraman-Chimays. La vremea respectiva, banuiesc ca am fi cedat oricare in fata unei combinatii de tigan si prajitura declioasa de ciocolata. Azi banuiesc ca nu se mai cuceresc inimile asa de usor, asta daca se joaca la un nivel atat de inalt.

Reteta deci:

Pt blat:

1 unt moale
1 ¼ cani zahar
4 oua
1 lingura esenta de vanilie
1 zahar vanilat
3 cani faina
1 pachet cacao (50 grame)
1 lingurita praf copt
½ ligurita bicarbonat sodiu
½ lingurita sare
300 ml lapte batut

Pt mousse

1 ½ tablete ciocolata neagra (150 grame) (din nou, eu folosesc Poiana)
¼ unt
4 oua
Un praf de sare de lamaie (cream of tartar)
6 linguri zahar
1 lingura esenta de vanilie
1 lingura rom (esenta daca nu aveti cam 1 lingurita)
200 ml frisca pt batut

Glazura

250 g ciocolata cu lapte
3 linguri unt topit
Esenta de vanilie
10 ml indulcitor lichid

1. Incepem sa lucram la blat: frecam untul cu zaharul, pana obtinem o spuma. Adaugam apoi esenta de vanilie, si pe rand, cate un ou. Amestecam pana cand fiecare ou e bine incorporat.
2. Separat, intr-un bol, amestecam restul de ingrediente uscate (faina, sare, cacao, praf de copt si bicarbonat de sodiu).
3. Pregatim o tava pe care o tapetam cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
4. Incepem sa amestecam totul: adaugam 1/3 din amestecul uscat peste cel de unt, apoi  150 ml lapte batut, iar 1/3 faina, iar 150 ml lapte batut si in final, incheiem cu ultima treime de faina. Nu amestecati extreme de mult aluatul. Aerul va ramane prins si iar ii dam motiv sa crape in final. Lasam prajitura la copt 35 minute. Verificam daca e gata cu o scobitoare. Cand e gata, lasam blatul sa se raceasca de tot, abia apoi il taiem in doua foi, pe orizontala.
5. Incepem sa lucram acum la mousseul de ciocolata. Topim pe aburi (aia e o cratita intr-o cratita in care fierbe apa) untul si ciocolata. Dam la o parte de pe foc, si lasam sa se racoreasca.
6. Batem spuma 4 albusuri. Cand avem o spuma tare, adaugam praful de sare de lamaie, apoi continuind sa batem cele 6 linguri de zahar, apoi pe rand, cate un galbenus.
7. Batem separat frisca, adaugand eventual putin intaritor. Amestecam apoi in ea vanilia si romul, apoi ciocolata topita si racita si in final spuma de oua. Gata mousseul. Il punem peste prima felie de blat, apoi il acoperim cu a doua. Mai ramane sa preparam glazura.
8. Topim din nou unt si ciocolata, plus un pic de vanilie. Cand racorim totul, adaugam indulcitorul lichid. Nivelam lichidul peste ciocolata si dam la rece. Uf! Gata in sfarsit! Eu i-am mai pus niste trandafiri de napolitana ciocolatie. Sigur a voastra e mai draguta in schimb! Asta daca nu repetati greselile mele…



7 comentarii:

  1. speram sa avem mai mult succes (estetic vorbind, cel putin) la urmatoarea prajitura complicata :)

    RăspundețiȘtergere
  2. o fost buna..poti sa mai faci; Luci sigur se aboneaza pentru 1 kil de prajitura :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Is curios cam cate prajitura mananca Cristi.
    In copilarie nu se atingea de prajitura.

    RăspundețiȘtergere
  4. in loc de corn sirup etc ce zice in reteta incearca sa faci ganache. Pui frisca lichida in glazura si nu se mai intareste de tot. Poti gasi ingredientele usor in romania.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ganache

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutare! Merci mult de sfat! Am mai facut genul asta de glazura si e relativ usor de manevrat la asamblarea prajiturii. Insa nu are luciu. Din ce am citit eu pe ici-colo cam asta ar fi scopul corn sirup-ului. Este vreo metoda prin care sa luceasca si ganache-ul? Sau oi fi gresit eu in reteta pe care o am eu de era mat?... Astept raspuns, daca tot mi-ai indus nelamuriri :)

    RăspundețiȘtergere