Banuiesc ca oricine a calatorit cat de putin a reusit sa isi construiasca o ierarhie a preferintelor, a impresiilor de calatorie. Daca la inceput am crezut ca nu pot compara Viena cu nimic altceva, ei bine, din toamna lui 2009 lucrurile s-au cam schimbat. Una dintre cele mai frumoase excursii pe care le-am facut pana acum este cea in care am vizitat timp de doua zile, mult prea scurte si rupte parca dintr-un vis, minunata capital a Cehiei, Praga.
As putea spune ca si compania pe care am avut-o a cantarit destul de mult si a facut drumul si cele doua zile mai frumoase. De asemenea, un avantaj extraordinar si nesperat a fost acela de a avea un ghid rabdator de prin partea locului. Pot spune ca in felul acesta am vazut Praga mai deschisa decat un turist obisnuit, de la frumuseti apreciate de toti strainii ce au pus piciorul in orasul-minune, cum il numesc eu, pana la cele mai simple dar iubite locuri, cunoscute doar de praghezi. De la unul din cele mai bune restaurante in care a cinat insusi Einstein, pana la pub-ul de cartier, in care auzi acorduri de chitara de la masa vecina.
Praga nu e un oras pentru cei care apreciaza mai mult un orizont de zgarie-nori. E un oras care imbina insa istoria cu modernul, pastreaza niste rani ca orice alt oras incercat de socialism, dar mai mult ca orice e un oras al romanticilor. Cel mai mult insa te izbeste modul in care autoritatile au stiut sa pastreze orasul. Pot spune cu sinceritate ca am descoperit in Bucurestiul nostru frumuseti de cladiri care ar impresiona oricand un ceh. Problema insa este una de mare amploare, de la nepotism si prost management al fondurilor, la lipsa totala de interes pentru valorile locale imbinata cred eu déjà cu un gram de rea-vointa. Nu sunt in masura sa critic eu sistemul. Dar ma intreb, cum oare reusesc oamenii astia sa pastreze cladirile de parca ar fi fost ridicate ieri, cum reusesc sa aiba un transport in comun atata de bine organizat, cum de poti sa te plimbi pe stradute pavate, fara sa te scufunzi in noroi pana la glezne, sa vezi parcuri imense dar curate in care tineri si batrani isi petrec timpul liber intr-un mod mai mult decat placut?... atat de multa organizare si bun simt intr-o tara care a avut si ea parte de flagelul comunismului; Ce oare ii diferentiaza pana la urma de ai nostri?
Daca aveti sansa sa vedeti aceasta bijuterie nu ezitati. Noi am vazut o foarte mare parte din ea, si inca mai sunt convinsa ca nu am vazut tot ce mi-as fi dorit. Am pornit din centrul vechi, am vazut Cartierul Evreiesc, Cetatuia si am ajuns chiar si la marginile orasului, un superb cartier ce ascunde o surpriza: Gradina Zoologica. Ne-am incheiat excursia in centrul modern, aparent un Bucuresti, dar curat, plin de turisti, studenti si chestii de marca, asa, ca in orice alta capital.
Ce am invatat? ca berea se masoara si in altfel de grade, ca putem savura o friptura de vita cu sos de fructe, ca Becherovka, bautura nationala poate fi savurata in foarte multe moduri si ca scortisoara nu inseamna doar Craciun...
Sper sa va trezesc interesul:
Turnul de Faina
Ceasul astronomic
grandios...
Catedrala St. Vitus
Golden Lane
O alta fata pt St. Vitus
O oaza de pace, Sfintii Petru si Pavel
Fred & Ginger (danseaza...)
Arta in Kampa Park
Case si flori in Cartierul Evreiesc
si Pisi de la Zoo...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu