Anul Nou a venit, cu gatitul n-am razbit!
In schimb il incepem cu bucurie si urari pline de voie buna, pofta la mancaruri, prieteni vechi si noi la masa, plus sperante de mai bine, sanatate si belsug tuturor celor "aproape" noua, fie ei acasa ori prin alte colturi de lume.
In schimb il incepem cu bucurie si urari pline de voie buna, pofta la mancaruri, prieteni vechi si noi la masa, plus sperante de mai bine, sanatate si belsug tuturor celor "aproape" noua, fie ei acasa ori prin alte colturi de lume.
Am zis in Ajun ca la o ciorba pe varza acra o sa ma opresc dupa noaptea dintre ani, insa o mai pasuiesc in favoarea unei alte ciorbe zdravene, la fel de potrivita mahmurelii si gata sa faca fata “suferinzilor” ce nu mai pot sa vada alt soi de mancaruri dupa o noapte de ghiftuit. Asta e ceea ce eu numesc “ciorba de oameni mari”, asta pentru ca e prima data cand am prins curaj sa o fac. As zice ca e mai complicat gulasul (de orice fel) dacat ciorba noastra de perisoare, insa pentru mine perisoarele in sine erau un adevarat mister culinar. Cu toate astea mi-am zis “acum ori niciodata”, am pus mana pe telefon, am ascultat cu maxima atentie si dedicare instructiunile in stil Ildi (A.K.A. Mama) si am trecut la fapte! Sunt cum nu se poate mai mandra de mine – de data asta a iesit chiar ca la mama acasa: gustul, savoarea, perisoarele pufoase si perfect condimentate, ce mai! O ciorba de zile mari! Ciorba de perisoare e adusa la noi din vremurile otomane, asa ca nici nu stiu daca sa o incadrez ca o mancare traditionala romaneasca (asa cum e in zilele noastre) ori sa o trecem si in lista Turciei, ca doar ei sunt maestri bucatari in combinatii de carne tocata si orez.
Pentru 8 portii aveti nevoie de:
O oala mare cu apa pana la jumatate si inca un pic (grija mare, perisoarele or sa se infoaie!)
3 morcovi
1 patrunjel
1 ceapa
½ radacina telina
2 linguri vegeta
1 lingura leustean uscat
500 ml bulion
3 cartofi
250 g carne tocata de porc
1/3 cana orez (80 ml)
1ou pt perisoare plus inca unul pentru zdrente
1 lingurita sare
½ lingurita piper
Zeama de la ½ lamaie
Sare dupa gust la ciorba, daca mai trebuie
1. Lunga lista, dar nu-i de speriat!
2. Curatam toate legumele, tocam ceapa marunt si dam restul de zarzavat pe razatoarea mare, apoi le punem la fiert toate (cam o jumatate de ora), mai putin cartofii.
3. Cand sunt pe jumatate fierte legumele, adaugam cartofii, vegeta, leusteanul, bulionul si zeama de lamaie. Lasam sa mai fiarba totul cam 10 minute, timp in care pregatim perisoarele.
4. Framantam bine carnea tocata cu orezul, un ou, o lingurita de sare si o jumatate lingurita de piper. Dam focul la minim (altfel se imprastie perisoarele) si incepem sa punem la fiert, cu grija, bilute din aluatul de carne tocata. Cu cat le faceti mai mici, cu atat vor iesi mai multe si mai dragute. Cu focul mic, le lasam sa fiarba usor, pana se ridica, apoi inca vreo 10 minute bune. Cu totul trebuie sa fiarba cam 20 de minute carnea, asta ca sa nu ramana rozalie perisoara la interior si nici orezul prea tare.
5. Cand perisoarele sunt gata, mai punem sare daca e nevoie, apoi in fir subtire turnam un ou batut, sa facem si niste zdrente in ciorbita noastra. In final merge bine fie cu smantana, fie cu ardei iuti proaspeti ori bulgaresti in otet. Alunga mahmureala si ne da un pic de forta, acum ca nici concediul nu mai bate prea curand la poarta!
O reteta de exceptie care are ca rezultat o ciorba de perisoare extrem de gustoasa si bogata.
RăspundețiȘtergere