Buna ciorba au ungurii astia! Te scoala din mahmureala cu orice ocazie, in special de Anul Nou cand traditia ungureasca cere pe masa o oala plina pentru a drege petrecaretii noptii dintre ani. Noi am facut ciorba “betivului” (korhely) in februarie, de tristetea sesiunii, sa ne mai trezim din oboseala acumulata, cu multa varza acra jiluita, luata din piata de la tarani hostezeni si mai ales cu costita afumata, numai buna sa completeze acreala verzei. Daca aveti si vreo doua cani de zeama de moare nu ezitati sa o folositi, ciorba asta va fi si mai buna, mai gustoasa si mai pregatita sa va scoata din “suferinta” petrecerilor de weekend. Pentru o oala puternica de ciorba aveti nevoie de:
800 g varza murata jiluita (ori obisnuita, taiata fidelute)
500 g costita afumata
1 ceapa mare alba
1 cescuta orez
2 lingurite boia
1 lingura faina
2-3 linguri ulei
1. Cam in 2-3 litri de apa punem la fiert o ceapa tocata marunt, varza murata tocata, costita taiata cubulete si eventual zeama de moare daca aveti, cam 2 cani.
2. Dupa vreun ceas de vreme, adaugam o cescuta de orez, si mai lasam sa fiarba ciorba cam 15 minute bune.
3. In acest rastimp pregatim un rantas subtire din putin ulei, o lingura de faina si boia, prajite cateva secunde si stinse cu o cana buna de apa rece. Dupa ce adaugam si rantasul mai fierbem ciorba cam 5 minute, apoi o luam de pe foc.
4. Cu multa smantana si pita proaspata cu coaja rumena ciorba asta e o minune pe timp de iarna, la concurenta cu o ruda apropiata, szekely gulyasul, pe care iarna asta cu siguranta il pregatim! Multa pofta sa aveti!
800 g varza murata jiluita (ori obisnuita, taiata fidelute)
500 g costita afumata
1 ceapa mare alba
1 cescuta orez
2 lingurite boia
1 lingura faina
2-3 linguri ulei
1. Cam in 2-3 litri de apa punem la fiert o ceapa tocata marunt, varza murata tocata, costita taiata cubulete si eventual zeama de moare daca aveti, cam 2 cani.
2. Dupa vreun ceas de vreme, adaugam o cescuta de orez, si mai lasam sa fiarba ciorba cam 15 minute bune.
3. In acest rastimp pregatim un rantas subtire din putin ulei, o lingura de faina si boia, prajite cateva secunde si stinse cu o cana buna de apa rece. Dupa ce adaugam si rantasul mai fierbem ciorba cam 5 minute, apoi o luam de pe foc.
4. Cu multa smantana si pita proaspata cu coaja rumena ciorba asta e o minune pe timp de iarna, la concurenta cu o ruda apropiata, szekely gulyasul, pe care iarna asta cu siguranta il pregatim! Multa pofta sa aveti!
Buna ciorba!!!!!!
RăspundețiȘtergere