joi, aprilie 19, 2012

Felii de vita in sos de ceapa


De cand cu vremea asta schimbatoare si mai des chiar rece, ma duce gandul numai la macaruri grele, tomnatice, numai bune sa aduca sauna la noi in bucatarie. Daca nu iesim in club, macar sa asudam din greu fierband o vita rosie si consistenta. Merge si asta ca sport, cel putin ca si provocare pentru mine, ca doar am batut feliile de carne pana am ars la calorii serioase, si unde mai pui si romantismul de la capitolul “acum punem putin suflet in macare”, adica lacrimi si suspine in traducere libera, pentru 5 cepe mari tocate marunt… Imbarbatati-va si treceti la treaba, nu de alta, dar aveti nevoie de ceva tarie… in caracter (merge si ca aperitiv de 30 ml in shoturi) pentru mancarea asta, in eventualitatea in care vitica nu era tocmai tanara cand a dat sacrificiul peste ea.

Ca sa spunem ceva despre mancarea asta… un sos cremos, consistent, reteta veche a mamei mele, la prima incercare pe Vlaicu si garantat programat felul de mancare ca si un meniu obligatoriu pe viitor. Nu trebuie decat rabdare sa se patrunda carnea de vita si nimic mai mult. Mancarea asta parca se face de la sine si e o placere sa vezi ca farfuria se goleste rapid. Merge cu piure de cartofi ori paste simple; noua varianat a doua ne-a fost cu mult mai pe plac. E picanta atat cat vreti voi sa fie si eu zic ca merita incercata. Va ies 4 pana la 6 portii din urmatoarele:

800-1000 g pulpa de vita
5 cepe mari albe
Sare, piper si boia pentru pudrat carnea
3-4 linguri de faina
4 linguri de ulei pentru calit ceapa
1.2 lintri apa
2 lingurite pasta de ardei, optional

1. Stergem bine carnea de vita, apoi o feliem si o batem, ca pentru gratare. Fiecare felie o condimentam serios cu boia, piper si sare, la fel, ca si cand am face gratare, apoi trecem la ceapa.
2. Tocam marunt cepele, apoi le punem la calit in ulei vegetal. Cand s-a inmuiat ceapa, aducem carnea. Inainte sa punem feliile in ceapa, fiecare felie o trecem prin faina, pe doua parti, scuturand excesul de faina.
3. Prajim carnea in sosul de ceapa cateva minute pana cand feliile isi schimba culoarea. Cand modificarea s-a produs, adaugam apa, si lasam sa fiarba totul la foc mic, in jur de o ora buna, pana cand se patrunde carnea. Sosul va scadea mult si va prinde consistenta. In functie de carne, vedeti daca mai trebuie adaugata apa, putin cate putin.
4. Mai puneti sare dupa gust si pasta de ardei (gija mare ca asta e sarata!), asta daca vi se pare ca are carnea un gust pregnant de vita si vreti sa il mai inmuiati. Cu 10-15 minute inainte sa va hotarati sa stingeti flacara, adaugati 1 lingura de faina in 150 ml apa rece si amestecati bine sa nu se faca cocoloase. La final pregatiti pastele scurte sau un piure simplu de cartofi si o sa aveti o masa de zile mari! Multa pofta!

2 comentarii: