Initial mi-am propus sa nu gatesc pentru lista noastra de
121 de bucate cu traditie decat chestii mai putin obisnuite pentru noi, cei de-ai
casei. Evident ca socoteala din bucatarie nu pusca mereu cu cea din targ, asa
ca am modificat si rasmodificat planul initial. Probabil in final o sa postam
si reteta de pizza si nu stiu daca o fi cu suparare ori poate vom da cuiva o
idee buna de gatit pentru vreun weekend, insa stiu ca pastele astea au meritat
sa le pregatim. Poate parea banal si evident ca italienii gatesc paste, insa
fac parte din cultura lor, asa ca le gatim si noi aici, pe cele care mie mi-au
parut mai reprezentative.
Am descoperit un om deosebit zilele astea, cu niste retete
minunate, simple si delicioase. Antonio Carluccio gateste impecabil, elegant si
plin de savoare, asa ca mie mi se pare ca reteta sa incanta orice fan al
bucatariei italiene. Evident, in stilul Vlaicu, am adaptat reteta sa de
spaghettini al pomodorino la spaghetti simplu al pomodoro fresco. Am schimbat
putin ingredientele dar am pastrat metoda si am avut parte de un deliciu
culinar. Tot de la el am mai adaptat o reteta pentru un desert de vara, pe care
il voi prezenta ceva mai tarziu.
Tot ce pot sa spun e ca masa asta in miez de vara mi-a
amintit de o plimbare lunga in Milano si de un dolce far niente de exceptie. Cum
as putea sa descriu un Milano amplu si plin de contradictii? Un Bucuresti ceva
mai intretinut, cu strazi reci si locuitori indiferenti la miscarea turistilor
insa cufundati in moda, Louis Vuitton si parfumuri scumpe. Am avut permanent
impresia ca ma aflu intr-un mediu nu foarte primitor, ca trebuie sa ma uit
peste umar la fiecare miscare pe care o fac, ca de undeva, de dupa un colt or
sa ne asalteze niste baieti ciocolatii, atletici si cu o foarte mare putere de
munca irosita in tehnica impletiri unor ate colorate in detrimentul turistului
ce sta uluit cand i se cer ma multi euro. Mult tupeu, agresivitate si caldura. In
zadar incerci sa te refugiezi la umbra celebrei galerii comerciale, ca aici
trebuie sa ai mare grija ce limba vorbesti, mai ales daca nu ai reusit sa iti
organizezi concediul in grup mai mare. In doi si vorbind limba materna nu mai
scapi de “fratele“ tau care iti impinge pumnul de graunte “gratis” pentru ca
tu, naivul turist, sa te bucuri de porumbeii ce populeaza o minune de piata. Daca
deviezi de la traseul tau sigur si prestabilit si ajungi in bulevarde cu nume braziliene,
o sa faci o tura de shopping la preturi bune, asta daca scapi din nou de
aceeasi barbati zdraveni de ciocolata reprofilati pe ochelari de soare si
posete “de firma” (adevarul e ca si vapoarele alea unde le fac apar ca si active
ale unei firme :)).
Daca nu am fi vazut o demonstratie de ambitie si cult pentru grandoare sub
forma unui minuat dom, cladiri cu un aer vechi ce pentru mine sunt un soi de
paine calda ori daca nu as fi prins o rochita si un parfum la reduceri
adevarate, pot sa jur ca aerul pe care l-am respirat in Milano ar fi avut
acelasi gust de Bucuresti pe care il gasesti in Piata Victoriei. Nu merita
decat arhitectura orasului, scaldatul privirii in marea de vitrine scumpe
ramanand un sport plictisitor si mult prea obositor pentru genul nostru de
turism.
Cam atat despre Bucurestiul italian (mie imi va ramane
pentru totdeauna impresia asta despre capitala modei), sa gatim macar o mancare
buna si savuroasa. Antonio Carluccio ne spune ca pentru o portie ne trbuie 100
g paste. Eu zic sa fie serios si sa ne lase cu masura asta, ca eu una nu sunt
de suta de grame. Am pus asa:
Pentru 2 portii:
300 g paste
4 rosii mari
2 catei usturoi
2 linguri ulei
Sare si piper
Putin zahar, 1-2 linguri, sa corectam aciditatea rosiilor
O legatura de verdeata cu mult busuioc, patrunjel si 2-3
fire cimbru. Rozmarin am zis ca parca nu avea loc…
Reteta originala folosea doar rosii cherry si busuioc, plus
spaghettini foarte subtiri. Noi am adaptat-o, dupa cum se vede.
1. Punem pastele la fiert in multa apa cu sare (10 g sare la
litru de apa).
2. Tocam usturoiul si il punem la prajit un ulei, cat sa
lase aroma. Daca l-ati ars, e gata, se duce toata aroma mancarii pe apa
sambetei si trebuie inlocuit.
3. Adaugam rosiile tocate marunt. Daca vreti sa le opariti
si decojiti inainte, cu atat mai bine. Saram si piperam, adaugam zahar dupa
gust si lasam sa fiarba pana scade, si pana sunt gata si pastele, evident, al
dente.
4. Tocam verdeata, nu foarte marunt, iar cand sosul a
scazut, ii dam aroma cu ierburile. Nu mai lasam pe foc decat 1 minut, doua.
5. Din oala cu apa culegem pastele si le punem direct in
sosul de pe foc, fara sa le spalam. Miscarea asta e grozava. Incheaga minunat sosul.
6. Amestecam sosul cu pastele, apoi in farfurie mai adaugam
cateva frunze de busuioc si patrunjel. Nimeni nu ne impiedica sa mai pudram si putin
parmezan peste pastele noastre in stil italian. Dupa care facem o plimbare pe
strada amintirilor milaneze…
Milano, deci...
Galleria Vittorio Emanuele II
Detaliu...
Intrarea dinspre Piata
Domul din Milano
Dantela :)
Piata vazuta de pe acoperisul Domului
Castello Sforzesco
Buna idee, ceva simplu si rapid.In plus folosim busuioc prospat-productie proprie(balcon).
RăspundețiȘtergerePai daca e busuioc din productie proprie, asta deja se cheama concurenta! :))) sa inteleg ca farfuria ta va fi clar mai buna... va pup
Ștergere