Ma gandeam ca mai merge o dulceata de vara, atat cat mai ramane vremea ei, ca doar am trecut deja in toamna, dupa cum zice traditia. Stiu ca am spus ca mai gatim si ciorbe si alte bunatati, insa daca mai astept cu dulceata mea, poate ne ajung gutuile din urma si iar o iau de la capat. Reteta asta mi-a cam dat batai de cap, asta din cauza ca visam probabil la ce voi face cu borcanele pline. O neatentie din partea mea m-a costat ceva timp, insa am obtinut un rezultat delicios.
Puteti face reteta asta in doua metode, insa cu aceleasi ingrediente: 1 kg afine curatate, 1 litru de apa si 1 kg de zahar, plus o lingurita de salicil. Va ies 7-8 borcane.
Ambele metode presupun un sirop fiert bine si scazut cat mai mult, asta din apa si zahar, unu la unu, asa cum spuneam inainte. Acum vine partea usor complicata. Ori mai degraba un test de incredere in sine in bucatarie. Eu l-am picat in prima faza, insa m-am redresat cu un gem de tare gustos! Cand siropul a scazut, dupa vreo 20-30 de minute, si dupa ce ati adaugat si salicilul, adaugam fructele si lasam sa mai fiarba la foc moale, 15-20 de minute. In varianta asta, obtineti un gem plin de afine intregi, si daca veti fi atenti la testul din farfurioara, asa cum eu nu am fost, veti remarca faptul ca siropul devine deja aproape gelifiat. Daca va panicati si fierbeti mai mult dulceata, cam inca 40 de minute cu totul, vom avea o dulceata care se va intari mai mult, insa cu fructe mai zdrobite. In plus, eu am strecurat ultimele doua borcane, asa ca am si o tura mica de jeleu pentru clatitele lui Cristi. Fructele le-am distribuit in restul borcanelor, deci nu s-au pierdut. Turnam dulceata fierbinte in borcane si strangem bine capacele. Noua ne-a placut grozav de mult dulceata asta, si sunt curioasa ce alte metode mai sunt pentru un deliciu cu gust de vara tarzie, asa ca borcanele noastre intunecate…
Puteti face reteta asta in doua metode, insa cu aceleasi ingrediente: 1 kg afine curatate, 1 litru de apa si 1 kg de zahar, plus o lingurita de salicil. Va ies 7-8 borcane.
Ambele metode presupun un sirop fiert bine si scazut cat mai mult, asta din apa si zahar, unu la unu, asa cum spuneam inainte. Acum vine partea usor complicata. Ori mai degraba un test de incredere in sine in bucatarie. Eu l-am picat in prima faza, insa m-am redresat cu un gem de tare gustos! Cand siropul a scazut, dupa vreo 20-30 de minute, si dupa ce ati adaugat si salicilul, adaugam fructele si lasam sa mai fiarba la foc moale, 15-20 de minute. In varianta asta, obtineti un gem plin de afine intregi, si daca veti fi atenti la testul din farfurioara, asa cum eu nu am fost, veti remarca faptul ca siropul devine deja aproape gelifiat. Daca va panicati si fierbeti mai mult dulceata, cam inca 40 de minute cu totul, vom avea o dulceata care se va intari mai mult, insa cu fructe mai zdrobite. In plus, eu am strecurat ultimele doua borcane, asa ca am si o tura mica de jeleu pentru clatitele lui Cristi. Fructele le-am distribuit in restul borcanelor, deci nu s-au pierdut. Turnam dulceata fierbinte in borcane si strangem bine capacele. Noua ne-a placut grozav de mult dulceata asta, si sunt curioasa ce alte metode mai sunt pentru un deliciu cu gust de vara tarzie, asa ca borcanele noastre intunecate…
Vad ca sunt mai multi amatorii de cirese negre in dulceata decat cei ai strugurasilor. Eu nu m-am putut hotara... cred deci ca voi manca din ambele :)!
pana nu testam nu avem ce discuta... numai din pozele profesionale nu pot sa-mi dau seama.
RăspundețiȘtergereOoo! Pai atunci ii trec niste clatite in agenda lu' Nasu! Numai baiul e ca gemul meu are mare concurenta la voi in familie... ma cam ia cu emotii! Pup!
Ștergere