vineri, aprilie 15, 2011

Fasole frecată cu ceapă şi cârnăciori prăjiţi – romaneasca bine!

In spiritul postului gatim si noi ceva simplu dar satios, ajustat in ton cu preferintele barbatilor nostri. In traducere libera, o fasolica frecata, mai de pe meleagurile noastre, pe care deci o vom imbogati cu niste carnaciori si “pargaleti”, ca la mama acasa.


Pt fasolica
500 g fasole albă uscată
3 morcovi mari curăţaţi
sare după gust

Pt “pargaleti”
4 cepe mari
4 linguri de ulei 
3 linguriţe boia de ardei
1 linguriţă de piper şi sare.

1. Se pune la fiert în multă apă rece fasolea, curatata si inmuiata cu o seara inainte. După un clocot de vreo 15 minute bune, aruncăm prima apă şi umplem bine oala cu apă proaspătă adăugând morcoveii curatati si taiati in bucati mari.
2. Fasolea se lasă la fiert în jur de o ora, în funcţie de vechimea ei, turnând apă calduţă peste ea, ori de câte ori aceasta scade. În momentul în care boabele de fasole s-au fiert, oala se ia de pe foc si fasolea se strecoară, păstrându-se zeama în care a fiert separat.
3. Cand s-a racit aproape de tot, se pasează cu mixer-ul apoi se dă printr-o strecurătoare, adăugându-se treptat câte o cană de apă în care a fiert pentru a obţine un piure consistent, nu foarte moale. Se sareaza dupa gust.
4. Separat, se taie marunt cepele si se călesc în ulei. Cand ceapa s-a inmuita suficient, se adauga boiaua si piperul si se mai lasa1-2 minute.
5. “Pargaletiul” astfel preparat se pune în farfurii peste fasolea frecată și se serveşte cu cârnăciori crestaţi si prăjiți pe ambele părți, asta daca nu postim, asa cum ar fi frumos in perioada asta! In schimb iarna o cană de moare e numai bună lângă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu