duminică, august 28, 2011

Ciorba deasa cu purcel

 
Mai de foame, mai de plictiseala, gatim si noi ce apucam in vremurile astea caniculare. Nu venim azi cu reteta de bab-gulas cu metoda complicata si fierbere indelungata, ci cu o ciorba (deasa, ca doar de asta ii zice ciorba si nu supa) facuta pe una bucata pulpa de purcel si niscaiva oase sa ii dea gust si mai bun. E cu legume de sezon, cam tot ce sa gaseste luna asta si mi se pare un fel de mancare numai bun de weekend, cand mai avem timp sa curatam morcovi si patrunjel. Folosim principiile inradacinate in bucataria mamei mele: 1.In linia I se lupta carnea si oasele – dau o unda si spumuim oala; 2. Trec in oala apoi ceapa, radacinoasele, ardeiul, varza si gulia; 3. Ultimele scoase la inaintare sunt conopida, cartofii si mazarea verde, urmand ca artileria grea – bulionul, rosiile proaspete sau zeama de lamaie, sa dea nota finala – ciorba acrisoara daca le folosim, sau dulce, in caz contrar. Chiar si la verdeata folosita e nevoie de o strategie: leustean la acre, telina si patrunjel la dulci. Fara sa fim strict legati de astfel de etichete si oranduiri (aici imi permit sa deviez doar la verdeata, nu si la ordinea timpului de fierbere al legumelor), trec la treaba, cu o combinatie ce aduce a Luscos si nu prea, numai buna ca idee de pranz de weekend!

Ingrediente pt. 4-6 portii

300 g pulpa de porc
Osul ramas de la un cotlet (inca imi amintesc de snitelele alea…)
1 ceapa
2 morcovi
1 patrunjel
½ radacina de telina mica
1 conopida mica
½ varza mica
1 conserva rosii intregi decojite
2 cartofi potriviti
¾ cana mazare boabe congelata
1 cub Legume Knorr
1 buchetel legat de frunze de telina
Sare dupa gust

1. In apa rece (cam 2.5 litri) punem osul spalat bine si carnea la fel, taiata cubulete potrivite. Spre deosebire de Gulas, aici nu mai calim carnea, ci o fierbem direct. Lasam sa fiarba oala astfel, pana cand incepe sa formeze spuma de grasime pe care o curatam cu o lingura. Pana atunci, curatam si spalam legumele.
2. Dupa ce a fiert putin carnita si am spumuit inceputul de ciorba, adaugam ceapa tocata marunt, morcovii, patrunjelul, telina si varza, taiate cubulete. Punem acum si cubuletul de legume.
3. Dupa vreo 20 de minute, cand morcovii sunt aproape fierti, adaugam conserva de rosii decojite, asta dupa ce le-am taiat cubulete.
4. Adaugam mazarea congelata, cartoful taiat cubulete mici si conopida desfacute in buchetele. Totul mai ramane la fiert pana cand carnea devine frageda.
5. In ultimele 5 minute punem la fiert si frunzele de telina, tocate sau buchet, cum va place, si mai saram ciorba dupa gust.
6. Sanda Marin ne-ar lauda! Servita cu smantana, ciorba asta de varza si conopida pe purcel e dementiala!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu