miercuri, decembrie 14, 2011

49. Machanka – tocanita de porc de prin Belarus

 
Cam straine mi-au devenit butonasele din jumatatea asta de tastatura, pe cand zona plina de cifre striga “Mai lasa-ne si pune si tu ceva la fiert, ca am obosit de atatea calcule!” Parca imi era dor de ceva inexact, dar mai mult parca tanjeam dupa ceva miros de mancare proaspata si caldura in bucataria de pe Vlaicu. Ca rezultat concret al acestor ganduri s-a decongelat o jumatate de kilogram de pulpa zdravana de purcel, asta mai ales ca e perioada in care vecinii te imbie la fripturi zemoase, carnati parfumati puternic cu usturoi si jumerute rumene de la sacrificarea nefericitului grasun. Am pregatit, in cinstea tuturor macelarilor de ocazie din perioada asta vesela de an, o tocana de purcel grozav de buna, din nu tocmai veselul Belarus.

Aspectul tacanitei asteia nu e tocmai ce o juma’ de unguroaica ar prefera, atata vreme cat mancarea asta nu da semne ca ar fi prietena cu boiaua ori cu un Eros Pista. Cu toate asta, abia mai puteam sufla dupa o portie de oameni mari stearsa din farfurii dintr-o suflare. Sosul e cremos datorita smantanii, gustul nemaipomenit si aroma de sos gatit la cuptor, o grozavie! Ciudata combinatia de aragaz si cuptor, insa cu un rezultat neasteptat. Ideea e de bun augur, tocmai cand simteam nevoia de ceva nou si vechi in acelasi timp in meniul nostru. Va recomand cu mare drag tocanita asta de porc, fie cu piure de catofi, fie in adevaratul stil bielorus: cu cartofi natur ori clatite neindulcite, mai groase, muiate in sosul gustos.

Pentru 6 portii:

500-600 g carne de porc, polpa e numai buna
1 ceapa mare
3 linguri de ulei
2 linguri faina
1 cub vita
Sare si piper
1 lingurita cimbru uscat
200 ml smantana pentru gatit

1. Spalam, stergem si taiem cubulete generoase carnea de porc, apoi tocam marunt ceapa.
2. In 2-3 linguri de ulei, punem carnea si ceapa la prajit, pana cand carnita se rumeneste usor. Cam 20 de minute.
3. Acoperim cu apa, cam de 1 deget peste nivelul carnii, apoi cand oala da in clocot, adaugam cubuletul de vita. Saram si piperam, dupa gust, apoi adaugam si cimbrul si fierbem totul cam 40 de minute, sa mai scada zeama.
4. Prajim 2 linguri de faina apoi, in 2 linguri de ulei, stingandu-le dupa cu 1 cana de apa si adaugam ingrosala in tocana. Mai firbem vreo 5 minute, apoi adaugam smantanica.
5. In final dam totul la cuptorul preincalzit la 180-190 grade Celsius, cam 20 de minute. Grija deci in ce oala pregatiti tocana, sa reziste manerele in cuptor. O grozavie de mancare dintr-un tinut cu traditii culinare cunoscute noua din vremurile “mai reci”, insa care au pastrat savoarea mancarii simple dar copioase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu