joi, iunie 30, 2011

Aripioare la ceaun cu sos de usturoi

 
Ah… in sfarsit ceva mai cu carnita! (ar zice unii dintre noi, nu dam nume…)

Da! Ne-am hotarat zilele trecute, in weekend mai exact, sa ne facem de cap cu niste aripioare “sanatoase”, rumenite bine si stropite din plin cu un sos de toata frumusetea, o masa asa, ca pentru barbati, fara salate cu vitamine, doar grasimi si proteine animale. Rezultatul: un ospat pe cinste, multe calorii acumulate, inca o reteta in minus la capitolul “Euro” si una in plus pentru Vlaicu. Evident o iesire in oras lipsa, ca doar la cat usturoi s-a consumat, mai treceam in lista niste minusuri bune…

Sa trecem la fapte! Reteta este traditie deja la noi, e grozava, iti lingi degetele dupa ea si cu siguranta mai vrei o portie!

Pentru doua persoane aveti nevoie de una bucata ceaun / cratita adanca in care prajiti / baie de ulei. Inca nu ne-am dat seama cat ulei intra intr-a noastra, dar in jur de ½ litru cu siguranta se consuma. In plus mai folosim:

12 aripioare de pui
2 linguri condiment de grill
2 linguri ierburi de Provence
1 lingurita curry
1 lingurita rozmarin
Piper

Pt sos:

5 catei mari de usturoi
1 lingura zeama de lamaie
2 linguri ulei de masline sau de samburi de struguri
½ lingurita sare
1 iaurt

1. Spalam si curatam bine de tot aripioarele de pui.
2. Dupa ce le-am stors de excesul de apa, le pudram bine cu condimentele uscate, le amestecam si le lasam vreo10-15 minute la marinat in frigider.
3. Incingem uleiul la foc potrivit, zvarlim aripioarele la prajit, punem un capac, apoi aducem flacara la minim. Aveti nevoie de rabdare multa. Cam 50 de minute cu siguranta! Din cand in cand vor trebui intoarse in ceaun, caci altfel riscam sa se prinda si sa nu mai avem crusta frumoasa.
4. Pregatim sosul: pisam usturoiul, il fracam binde de tot cu sare si zeama de lamaie, apoi incet de tot incepem sa turnam uleiul amestecand in continuu, pana cand obtinem un soi de maioneza. Cand avem consistenta punem si iaurtul, din acela gras, ca doar nu vrem un sos prea apos. Ii multumim lui Florin de idee, cam de la el o avem!
5. Cand aripioarele au devenit aurii, le scoatem frumos cu o paleta, eventual pe prosoape de hartie, sa nu balteasca uleiul ca e de bai atunci! Stropim farfuria cu sos si ii dam bataie la aripioare la ceaun! Sincer, si acum imi lasa gura apa…

Un comentariu: