duminică, iulie 17, 2011

35. Supa de visine din Danemarca, compotel in realitate!

 
Despre supa asta nu pot sa spun decat ca mai de graba vorbim despre un compot de visine cu smantana dulce, sau eventual frisca. A fost o ciudatenie de supica. Merge si calda si rece, e mai buna decat ma asteptam si foarte diferita de supa de fructe ungureasca pe care o stiam eu. Aceea aduce mai mult cu o supa decat cu un desert sau compot, e cu smantana acra si galbenus de ou si asta face diferenta. Despre danezi stim ca ei gatesc foarte mult supa de fructe, de la visine si cirese proaspete sau fructe de padure la caise uscate si mai ales prune. Noi mergem pe varianta de sezon de la noi, mai ales ca am avut visine proaspete ramase de la portiile de congelator pentru vremurile racoroase. Va recomand sa incercati supa in varianta daneza ca si desert sau motiv de hidratare, in nici un caz ca si o supa Felul I. Pentru asta, vom gati candva varianta ungureasca a bunicii mele, asta pentru amatorii de supe fructate.

4 portii:

300-400 g visine
1.2 litri apa
1 lingura zeama de lamaie
½ lingurita scortisoara
½ cana zahar alb
200 ml smatana dulce pentru gatit
2 linguri amidon

1. Spalam si “dezosam” visinele, apoi punem apa la fiert, cam un litru.
2. Cand apa fierbe, punem visinele, zeama de lamaie, zaharul si scortisoara si le lasam sa fiarba, cam 5 minute, pana se inmoaie putin visinele.
3. Amestecam lingurile de amidon cu apa, cam o cana sa dizolvam bine praful, apoi il punem in oala sa fiarba cateva minute, pana se leaga usor supa.
4. Intr-un castron, amestecam smantana cu un polonic de supa, sa o dizolvam, apoi stingem focul si adaugam continutul castronului peste supa noastra roz. Grija mare sa nu se taie smantana! Rezultatul? O supica dulce-acrisoara de vara, un mod placut de hidratare pentru serile caniculare din ultima vreme si banuiala ca danezii astia sunt mari amatori de dulciuri…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu