miercuri, mai 04, 2011

20. Gulas de vita unguresc

 
Am deschis subiectul Budapesta cu un scop! Acu' ceva vreme am gatit o veche reteta de familie, a bunicii Matilda: gulas de vita cu cartofi. Pana nu demult, mama evita sa ne pregateasca reteta asta: cere timp si pricepere, zicea ea. Lucrurile s-au schimbat de la pensionare! Gateste reteta din ce in ce mai bine, in varianta ciorba, adica Gulas Leves. Eu o sa prezinta gulasul asta ca si fel principal, nu ca daca ar fi sub forma de ciorba ar mai fi nevoie de un alt fel de mancare dupa. La varianta lichida, nu trebuie decat sa puneti mai mult concentrat de chimen, atat tot. 
 

Sfaturi de inceput nu am, decat acela de a avea un amic macelar, care sa va recomande carnea de vita, asa cum am mai spus si la Snitelul Vienez. Daca e vita batrana, aveti sanse sa fierbeti gulasul pana va piere pofta. Deci, cu cat mai tanara vitica noastra, cu atat mai repede merge treaba. Mai recomand totusi sa aveti pasta de ardei si eventual, crema pentru Gulas. Gasiti oriunde, in orice hypermarket. Mai am o mentiune: gulasul din poza mea a fost mult mai consistent decat de obicei, si asta pentru ca nu mi-a reusit din prima pasta pentru galuscute, iar primele 2 puse in oala nu au facut decat sa se imprastie si sa actioneze pe post de ingrosala. Din acest motiv va recomand ca daca nu faceti ciorba, ci fel prioncipal, sa fierbeti galuscutele separat, in apa cu sare, sa le strecurati si sa le adaugati peste gulas cand e gata tot. Sa incepem!

Ingrediente (eu am facut ditamai oala, cam de 6-8 portii):

700-900 g pulpa de vita
3 morcovi
3 radacini de patrunjel
½ radacina de telina potrivita
2 cepe
Ulei pentru calit toate de mai sus
1 lingura boia
Piper
2 linguri pasta de ardei
½ tub mic crema pentru gulas
2.5 litri ceai concentrat de chimen
Sare daca mai trebuie
4 cartofi
1 ou intreg
2-3 linguri de faina

1. Spalam bine carnea de vita, o stergem, apoi o taiem in cubulete mici. O sa va dati seama cat de repede va fierbe, in functie de cat de usor se taie :)
2. Taiem marunt ceapa, morcovii, patrunjelul si telina, cubulete, si le punem peste carne intr-o oala generoasa. Turnam ulei, nu exagerat de mult, cat sa putem cali toate ingredientele astea.
3. Calim pana cand toate bucatelele de carne si-au schimbat culoarea, cam 10-15 minute. Acum adaugam boiaua si piperul si mai calim vreo 2 minute.
4. Separat pregatim cam 2-3 litri de ceai de chimen concentrat. Acesta va da gustul bun mancarii, in combinatie cu boiaua. Folositi cam un pliculet intreg de chimen.
5. Cand am calit suficient carnea si radacinile, strecuram peste ele ceaiul de chimen, iar mai apoi adaugam pasta de ardei si crema de gulas. Trebuie bine dizolvate ambele, sa nu ramana cocoloase. Punem capacul si lasam totul sa fiarba la foc mic. Poate dura si vreo 2 ore pana cand carnea devine frageda. Trebuie sa mai si amestecam, altfel se prinde mancarica, si e pacat. Trebuie sa scada si zeama.
6. Cam cu 15 minute inainte sa fie gata carnea, punem cartofii taiati cubulete potrivite. Mai adaugam ceai de chimen, daca e nevoie, cam cat sa acopere cartofii, si lasam din nou sa fiarba la foc mic.
7. Pregatim galuscutele dintr-un ou, sare, si 2-3 linguri de faina. Trebuie sa fie un aluat consistent, nu foarte moale. Cand sunt gata si cartofii, incepem sa adaugam galuscutele cu o lingurita mica.  Trebuie sa se desprinda singure de pe lingura cand o scufundati in oala clocotinda. Daca o sa constatati ca se imprastie, mai adaugati la ou putina faina. Puneti capacul si mai lasati sa fiarba maxim 5 minute. Merge de minune gulasul asta cu o salata de ardei Capia copti!
 


5 comentarii:

  1. Extraordinar de buna reteta. Nu mi-am dat seama care e ingredientul secret care ii da gustul unic, e ceaiul de chinem :)

    Am urmat reteta doar ca crema de gulas care am luat-o a fost picanta. A iesit foarte foarte buna. Pacat ca am terminat aseara tarziu ca as fi pus si eu poze.

    Mersi fain de reteta si mersi lui Cristi ca mi-a zis de ea.

    Felicitari pentru blog, tre sa mai incerc si altele :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Servus Anca! Chiar imi pare bine ca ti-a reusit mancarea! Oricum tu esti o artista si artistii clar gatesc bine, din cate stiu eu! Sper sa mai aud de bine! Pup

      Ștergere