joi, mai 05, 2011

Spanac cu ochiuri


 


Azi, de ziua barbatului, se pare ca postez numai retete "moi", dar care sunt menite prin continut sa le aduca un aport de vitamine si energie numai bun sa ne poata suporta pe noi, jumatatile lor, in continuare. Un calduros si iubaret "La multi Ani!" deci pentru cei ce ne umplu jumatatea de farfurie in fiecare zi!


Din cate am cercetat, spanacul cu ochiuri pare a fi o mancare traditionala romaneasca. Cu toate astea, nu o voi incadra in lista europenelor la capitolul Romania pentru ca in ultimul moment am gasit vreo doua site-uri care ne spun ca piureul de spanac e mai de pe la francezi (nici nu ma mira, avand in vedere sosul alb ce sta la baza, un soi de bechamel). Ca sa nu existe comentarii neplacute, aleg sa o cataloghez strict ca o mancare vegetariana, numai buna acum primavara, garnisita cu oua-ochiuri, asa cum o mananca orice romanas de pe la noi. Sunt o multime de moduri de a prepara spanacul asta. Eu am ales sa prezinta varianta pe care o gatim noi in mod obisnuit si care inca nu a primit critici de la consumatorii casei. Spanac, deci!

Pt 4 portii:

1 kg spanac curatat
Putin ulei
5 catei mari de usturoi
2 linguri cu varf de faina
800 ml lapte
Sare si piper dupa gust

1. In multa apa cu sare oparim bine spanacul dupa ce l-am curatat de codite si l-am spalat bine de tot in apa rece.
2. Il scurgem cand s-a fiert sub apa rece si stoarcem bine de apa. Apa rece va opri procesul de gatire si vom avea un spanacel de un verde foarte frumos.
3. Intr-o cratita cu putin ulei punem usturoiul tocat si il punem cam 1 minut pe foc. Nu trebuie sa il prajim tare, doar sa eliberam aroma. Imediat dupa, pudram faina si amestecam cu un tel. Adaugam apoi laptele, treptat, amestecand continuu. Lasam sa fiarba pana se ingroasa. Adaugam apoi sare si piper, dupa gust.
4. Spanacul stors il tocam marunt de tot cu un cutit sau daca suntem mai lenesi, asa ca mine, cu un blender. Tocat, il adaugam peste spuma de lapte si faina, si amestecand continuu; il lasam sa mai dea un clocot, sa se intrepatrunda aroma spanacului cu a usturoiului.
5. Prajim niste oua-ochiuri sau carnaciori, si gata! Un pranz de primavara, numai bun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu