joi, mai 05, 2011

Lapte de pasare – amintiri din copilarie

 
Reteta asta imi aminteste de copilarie, zilele de sarbatoare in care bunica mea ne delecta simturile cu ceva bun, usor, pufos si cremos in acelasi timp. O combinatie de placere, multumire si curiozitate culinara, satisfactie azi cand gatesc eu reteta, asta daca reuseste si nu se taie crema; ce mai, un desert nemaipomenit cu origini discutabile. Denumirea clar nu poate fi decat romaneasca, in schimb boule de neige… as zice eu ca aduce a Franta :). Specialitatea bunicii mele, cea adevarata, fara adaos de praf de budinca, faina sau amidon nu e din cele mai usor de realizat, pentru mine a fost as spune o provocare. Merita insa fiecare secunda de emotie si sudoare. Mai rar asa desert. Veti impresiona orice musafir cu el!

Ingrediente:

750 ml lapte
un pliculeţ zahăr vanilat
o lingură de zahăr
7 albuşuri cu un praf de sare
½ cana zahar praf
7 gălbenuşuri cu
14 linguri de zahăr praf şi 
2 plicuri de zahăr vanilat
250 ml lapte rece

1. Cei 750 de ml de lapte se pun la fiert cu vanilia si lingura de zahar.
2. Albusele se bat spuma cu un praf de sare, iar când spuma e tare se rastoarna in vas ½ cană zahar praf. Se bat albuşurile in continuare până obţinem o cremă foarte tare şi foarte fină.
3. Când laptele dă în clocot, se pun cu lingura bărcuţe de spumă ce se lasă la fiert câte un minut pe fiecare parte, apoi se scot cu o sită pe un platou.
4. Separat, se amestecă galbenusurile cu vaniliile si zaharul praf. Când această cremă e pufoasă se toarnă cu grijă 250 ml lapte rece si se omogenizeaza usor.
5. Laptele în care am fiert bărcuţele de spumă se ia de pe foc şi se aduce la temperatura camerei. Când s-a răcit suficient, turnăm compoziţia de gălbenuș în lapte amestecând cu grijă şi dăm din nou oala pe foc până ce simţim cum crema se îngroaşă uşor. Nu trebuie sa fiarba. Va fi un sos relativ lichid. Daca il vreti mai gros, adaugati putina faina sau o lingura de amidon, si lasati atunci sa dea un clocot.
6. Servim desertul răcit în cupe mari, turnând mai întâi crema vanilată si așezând deasupra spuma de albuş. Nu uităm să presărăm şi puțină ciocolată... delicat, nu-i asa?..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu