duminică, martie 06, 2011

2. Paprikas de pui


Asta e una din cele mai cunoscute retete unguresti si care vine intr-o varietate foarte mare. O puteti face cu smantana dulce pentru gatit (cum imi place mie) sau cu smantana acra obisnuita (cum ii place lui Cristi). Sau, cum e mama specialista, cu ciupercute in plus, fara lapte sau smantana dar cu galuscute din faina si ou. Eu voi prezenta cea mai tipica forma a retetei.

2 bucati piept de pui, daca vreti sa nu iasa mancarea prea grasa, sau pulpe sau bucati de pui, cam 700 grame
Ulei pt prajit puiul, nu prea mult
2 cepe
4 catei usturoi
2 ligurite de boia, cu varf
Piper
1 cubulet Gaina Maggi plus sare, doar daca mai trebuie
2-3 linguri faina
1 litru apa
1 smantana mare (300 g)
O mana de patrunjel tocat

1. Spalam si curatam bucatile de pui, in cazul meu de piept de pui pe care apoi le-am taiat cuburi destul de mari. Le punem in ulei si le prajim pana isi schimba bine culoarea sau chiar se rumenesc usor. Cand ajung asa, le scoatem pe un platou/farfurie.
2. In uleiul care a ramas punem 2 cepe tocate marunt si le satam sip e acestea pana se inmoaie. Avem timp sa tocam marunt usturoiul intre timp. Cand e gata ceapa, aurie si inmuiata, adaugam boiaua, piperul, usturoiul si faina, amestecand cu grija, sa nu se faca cocoloase cea din urma. Dupa 1-2 minute de sfarait pe foc rasturnam inapoi carnea de pui de pe platou/farfurie si stingem tot cu 1 litru de apa. Cand da in clocot, adaugam cubuletul de gaina si sarea dupa gust, daca mai e necesara. Puteti pune si mai putina, dar in cazul asta grija mare si ochii pe cratita. Sosul se va ingrosa mai rapid, trebuie amestecat in continuu, altfel de prinde de cratita si in plus va trebui sa mai adaugam cate putin, pentru ca apa scade si trebuie sa fiarba minim 20 min ca sa nu avem carnea nepatrunsa. Lasam sa fiarba asa totul, pana cand canea devine frageda si e facuta.
3. Cand puiul e gata, tragem cratita de pe foc si adaugam smantana, amestecand usor si mana de patrunjel tocat (verdeata nu e absolute obligatory, dar da o aroma buna si vitamina C). Readucem oala pe foc si mai lasam sad ea doar un clocot. Atat!
Mancarica asta o putem servi cu mamaliga noastra, piure de cartofi sau, in mod traditional, cu Csipetke, galuscute de faina si ou, asa cum apare in poza mea. Pe astea le faceti dintr-un aluat simplu: 1 cana faina, 1 lingurita sare, un ou batut si 4 linguri apa. Framantati toatea astea la un loc si lasati 15 minute sa se odihneasca. Il rulati apoi de grosimea unui deget si il taiati in bucati de 1 cm zic eu, bucati pe care le aplatizati cu degetul sau cu o furculita. Pe pudrati cu faina sa nu se lipeasca si la puneti in apa clocotita cu sare vreo 10 minute. Le scurgeti si le puneti pe un platou si … cam atat.
Noi sincer am preferat painica scufundata in sos si o salata verde, ramasa de la ciorba, servita cu o vinegreta usoara (apa, otet, sare si mai mult zahar). Nimic mai bun!

Pofta buna! Noi am avut…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu