duminică, martie 06, 2011

1. Ciorba de salata verde cu smantana


2 capatani de salata verde
2.5 litri apa
6 catei usturoi
1 lingura ulei de masline
Sare
4 linguri otet, sau dupa gust
1 galbenus
1 smantana grasa


In timp ce punem apa la fiert, spalam bine de tot salata verde si rupem frunzele. Cand apa clocoteste, le punem si dansele.
Trecem la pasul 2. Curatam si tocam cat de marunt usturoiul. Eu folosesc o presa pentru mujdei, ca merge mai rapid. Tot usturoiul astfel pregatit trece intr-o craticioara cu putin ulei de masline. Mie imi place uleiul asta in reteta pentru culoare mai mult. Prajim usturoiul tocat doar 1 minut, atentie mare, nu trebuie ars eu zic ca mai de graba incalzit doar, si automat il aruncam peste salata clocotinda. Tot acum punem sarea (eu pun destul de multa; e una din putinele retete pe care le tot gust in timpul procesului de productie) si otetul. Eu am folosit 4 linguri la cantitatea prezentata de apa, in conditiile in carte gatesc cu un otet de vin de alb de 7.1%. gusturile difera, asa ca folositi cantitatile pe care le preferati. Fierbeti intotal cam undeva la 10 minute, cat sa se inmoaie salata, dar nu prea tare.
Pasul 3: amestecati o smantana mare sau 2 mici, ma refer la cele de Napolact cu 1, respective 2 galbenusuri, intr-un bol mai mare. Cand salata e gata, opriti focul. Luati cu un polonic zeama din oala si amestecati-o usor in bolul cu smantana si galbenusurile, pana se dizolva. Apoi, turnati amestecul astfel obtinut in oala cu ciorba, amestecand usor.
E gata!

Daca nu stiti sa faceti bezele din albusul ramas, puteti, in timp ce fierbe salata, dar dup ace ati adaugat otetul, s ail turnati incet, nebatut, in ciorba. Mama asa face, dar nu pentru ca nu ar sti sa faca bezele...

In final, puteti servi ciorbita cu o papara (cati oameni, atatea oua) simpla, facuta intr-o tigaie teflonata, neamestecata, doar coapta pe doua parti. Taiati-o franjuri si adaugati-o direct in farfurie, sau serviti-o pe o farfurioara, separat, cum ii place lu’ Cristi.

Hai ca asta a fost simpla!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu