vineri, iulie 08, 2011

Cartofi la cuptor “mama/tata”


 Am promis o reteta delicioasa de cartofi noi sau vechi la cuptor, numai buni de garnitura pentru puiul la grill sau cam orice alte fripturi la care v-ati gandit sa le programati weekendul asta. Cand eram prin scoala generala, tata a reusit o reteta grozava de cartofi prajiti in ulei cu rozmarin, ce imita excelent un soi de cartofi semi-preparati congelati adusi de prin tari straine si la noi. Au fost bestiali! Am cam uitat noi de reteta asta, pana intr-o seara cand mama s-a gandit sa incerce o alta varianta, o idee mai sanatoasa, la concurenta cu a lu’ tata. A iesit grozav de buna, pentru ca am incercat-o si eu, usor imbunatatita cu un condiment pe care eu acum l-am gasit la Auchan si caruia nu i-am putut rezista: Kotanyi pentru Cartofi. Are rozmarin, chilli, usturoi si multe altele, fara adaosuri dubioase. Puteti folosi cati cartofi doriti, in functie de numarul mesenilor, undeva la 3-4 de caciula. Daca sunt noi, puteti doar sa ii spalati bine, nu neaparat sa ii radeti, dar sa ii taiati rondele mai goase. Daca sunt cartofi vechi, curatati-i de coaja si taiati-i cubulete, nu foarte mari. Eu am folosit un cutit ondulat, de pe vremea bunicii, achizitionat de ceva vreme de la un menaj cu doar 10 lei. Au fost mai draguti asa :)!

Mai aveti nevoie de sare, condimentul pentru cartofi (daca aveti), rozmarin, oregano, putina boia eventual (daca va place), cimbrisor (din fiecare cam o lingurita) si maxim doua linguri de ulei de masline, sa fie mai aurii.

Taiati cartofii si puneti-i intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Condimentati-i cu toate prafurile, apoi nu mai ramane decat sa ii stropiti cu uleiul de masline, sa ii amentecati in tava si sa ii dati la cuptorul fierbine, 50-60 de minute la 190 grade Celsius. Toata bucatarie va mirosi a ierburi fine, iar invitatii vor sti cu siguranta ca ii asteapta ceva bun si rumenit in farfurii! Gatesc bine ai mei!...

2 comentarii:

  1. It looks delicious! Și ar merge, într-adevăr, foarte bine cu puiul apetisant de acum câteva zile... Câte pofte îmi stârnesc rețetele tale... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah!... Renata, multumesc mult! Mi-ai facut ziua mai frumoasa! Ma apuc din nou de gatit, ca sunt in urma rau de tot cu planurile! Flower RULES! :(

    RăspundețiȘtergere