vineri, august 26, 2011

36. Rødgrød Med Fløde sau sos de fructe danez, inecat in frisca


Draga Sebi, mare domn, mare caracter pentru dezvaluirea unor traditii delicioase de prin partile in care banuiesc ca vei mai ramane ceva vreme, nu de alta da’ desertu' asta merita!

La sfatul prietenului nostru am trecut la inecat fructe, asa cum spuneam si in titlu, intr-un sos delicios, nu foarte dulce, numai bun pentru perioada in care ne aflam. Din cate am vazut, dureaza, dupa cum spun danezii, mai mult timp pana sa inveti sa pronunti denumirea desertului lor decat sa il prepari. Merge cu orice tip de fructe gen fructe de padure: capsuni (din cate am inteles preferate de Sebi), afine, mure, evident zmeura, dar mai ales coacaze rosii sau negre. Pe noi reteta asta ne-a surprins tocmai cand puneam afine la congelator pentru vremuri reci, asa ca am sacrificat o parte, si cu mare folos, pentru testarea retetei daneze. Declaram ca a fost un succes rapid si ca asteptam cu nerabdare primavara viitoare pentru o portie cu capsuni. Desertul nu l-am indulcit prea mult asa ca a fost light, si sincer mie una nu mi-a ajuns un bol :(. Pentru doi degustatori am folosit urmatoarele:

1 ½ cana afine
2-3 linguri zahar
Apa cat sa acopere fructele
2 ½ linguri amidon alimentar
Frisca lichida, dupa pofta inimii

1. Spalam bine fructele si le curatam de codite si alte uscaturi, apoi le punem intr-o craticioara.
2. Adaugam zaharul si apa, cat sa acopere aproape de tot fructele. Punem mai apoi craticioara pe un foc mic si lasam sa dea totul in clocot, amestecand, nu prea energic, sa ne ramana si fructe, pana cand acestea se inmoaie usor. Dureaza toata afacearea asta cam 3-4 minute.
3. Intr-o cescuta de cafea diluam bine amidonul, amestecand cu un tel sa nu ramana cocoloase, apoi ii dam drumul in craticioara movulie. Acum amestecam din nou usor, pana cand sosul incepe sa se lege. Nu il vrem foarte tare, ca doar nu il facem budinca, ci doar ingrosat putin, legat suficient cat sa para sos. Cand e gata racit, se leaga el si mai mult (castronul meu nu a apucat insa sa vada asta…).
4. Luat de pe foc, distribuim sosul in cupe si turnam frisca lichida cam cata avem chef, sau batuta daca vi se pare ca merge mai bine. In rest, nu cred ca mai e nevoie de sfaturi… sa aveti pofta! Noi am avut de numai!...

Merci Sebi!

2 comentarii:

  1. cate deserturi cu frisca la danezi, si fructe! nu ca m-as plange... :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. pai daca astia nu au lapte si deci frisca, atunci nu stiu cine are...de asta, banuiesc, stiu ei ce stiu in materie de deserturi albe :D

    RăspundețiȘtergere