marți, mai 15, 2012

Sampanie cu capsuni vs. Strawberry Martini



A venit si sezonul capsunilor! In sfarsit, picaturi uriase, parfumate si pline de dulceata ne asteapta pe tarabele pietelor. Tarte, spume pufoase, gemuri si o multime de alte nazdravanii sunt gata sa acapareze bucatariile noastre. Insa ma gandeam asa: de ce doar farfuria si lingurita sa se bucure de de zemoasele fructe de mai? De ce nu si paharul de sampanie ori cel de cocktail?

De ziua mea am primit doar ce mi-am dorit! Printre multele cadouri primite de la prieteni se numara si o minunata carte, pe gustul si felul meu de a privi o bucatarie in mijlocul gradinii: Acasa la Jamie Oliver .
Am rasfoit cartea in cautare de ceva dulce si bun si uite asa am dat peste o idee plina de savoare (doua, chiar!). Eu zic sa ne bucuram de capsuni si in alt mod, unul “vesel”, asa ca, punem ideea lui Jamie in aplicare si supunem la vot urmatoarele bauturi: Sampanie cu capsuni si Strawberry Martini. Prima bautura e efervescenta, ascunde aroma capsunilor ca pe o surpriza ce se lasa descoperita cu fiecare inghititura. A doua, e pentru amatorii de cocktailuri martini cu gin, amarui si pline de forta (ca sa nu zic direct tarie :)), usor indulcite cu aroma rosie a fructelor, sa scoata si “softul” nostru la suprafata.

Ambele retete pornesc de la aceeasi baza: cam 3 pumni de capsuni frumosi, zdrobiti in blender cu un praf de menta , 3 lingurite de zahar si zeama de la ¼ limeta. Pasam apoi printr-o sita pasta obtinuta, sa ne ramana numai sucul, destul de consistent si el. Pe acesta il vom combina mai apoi pentru a obtine doua bauturi diferite, si totusi cu o baza comuna.

Pentru 4 cupe de Sampanie cu capsuni:

Cam 200 ml suc de capsuni
O sticla de sampanie dulce, tinuta la rece
1 capsuna pentru decor

Intr-un canceu punem mai intai sucul de capsuni, apoi treptat, amestecand usor, adaugam sampania, pana dizolvam sucul. Va fi cam gros si se va depune la inceput ca un gem, insa amestecand usor si cu rabdare sa dispara spuma, va deveni o bautaura minunata, plina de scantei si gust de vara.

Pentru 1 pahar de Strawberry Martini:

30 ml vermut alb
60 ml gin
30 ml suc de capsuni
5 cuburi gheata
1 capsuna pentru decor si o felie de limeta, asa… pentru contrast

Punem in shaker gheata si bauturile, apoi scuturam bine. Strecuram totul intr-un pahar de Martini, apoi decoram paharul vesel cu o felie de capsuna si una de limeta. Ne veselim cu prietenii si schimbam impresii despre cele doua bauturi, doar-doar o veni si un concediu mai repede… daca tot au aparut si capsunii…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu