vineri, noiembrie 30, 2012

Tort de crema de zahar ars


Azi fiind o mare sarbatoare, le dorim tuturor Andreilor si Andreelor numai sanatate si tot binele din lume, mese pline si prieteni multi sa le inconjoare.

Ma gandesc ca ar fi un moment bun sa sarbatorim si noi aici cu ceva dulce si delicat, asa ca pregatim un tortulet ce de multa vreme imi punea pofta la incercare. Asta sincer necesita multa incredere in cuptorul propriu dar si ceva intuitie de bucatar/patiser. Asta din urma pe mine m-a cam abandonat, si ca atare, crema de zahar ars a fost de un brun-caramel (ca sa ma exprim dragut), in loc de un crem-caramel pastelat. Cu toate astea, reteta e grozava; a fost un deliciu pe care il vom mai proba si cu alte ocazii, acum ca am descoperit si timpul potrivit pentru cuptorul nostru.

Are doi pasi reteta asta: crema de zahar ars, apoi blatul. Frisca nu intra la socoteala, ca aia e asa, sa starneasca si mai mult mesenii. Pentru o cratita (ca pe asta in cratita l-am facut) cu diametru de vreo 20 de cm, ne trebuie asa:

Crema de zahar ars:
200 g zahar pentru caramel
500-600 ml lapte
6 oua
6 linguri zahar
3 pliculete zahar vanilat

Blat simplu de pandispan:
5 oua
5 linguri de zahar
2 pliculete zahar vanilat
Un praf sare
1 lingurita praf de copt
5-6 linguri faina

Frisca batuta intr-un bol mare, sa ajunga la toata lumea

1. Pentru  crema de zahra ars, batem ouale cu zaharul si vanilia, apoi adaugam laptele si omogenizam bine compozitia cu un tel.
2. In cratita in care vom pregati tortul, topim 200 g zahar alb, pana se caramelizeaza si devine brun-auriu; grija sa nu se arda, ca va deveni amar.
3. Adaugam peste zaharul ars, dupa ce am rasucit cratita sa o tapetam, compozitia de oua si lapte, apoi dam cratita la cuptorul preincalzit la 190 de grade, cam 35 de minute. Eu am exagerat cu 50, si am pierdut culoarea deschisa a cremei.
4. Pana cand crema se incheaga, pregatim aluatul pentru pandispan. Frecam galbenusurile cu zahar si vanilie, pana devin o crema pufoasa. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi le adaugam peste crema de galbenusuri.
5. Cernem faina si praful de copt in ploaie peste compozitia de oua, amestecand cu grija.
6. Cand crema de zahar ars s-a inchegat si a prins o usoara culoare aurie, deschidem cuptorul si turnam aluatul blatului. Nivelam frumos cu o spatula, apoi dam totul la cuptor inca vreo 35 de minute, pana cand e copt si blatul si e usor maroniu.
7. Dupa ce scoatem cratita din cuptor, musai o lasam sa se raceasca, abia apoi punem platoul deasupra si rasturnam tortul. Piscotul se va imbiba frumos cu sucul de caramel, iar cand e rece complet tortul asta il putem servi cu cate o lingura buna de frisca alaturi. Nu e cel mai rapid tort, insa e unul ce nu necesita multa munca, ci numai rabdare langa cuptor. In plus a fost delicios, mai ales pentru amatorii cremei de zahar ars. Un pahar de sampanie langa si e zi de sarbatoare!

3 comentarii:

  1. Direct în perioada copilăriei m-ai trimis cu rețeta asta. Ador crema de zahăr ars, iar tortul cu o astfel de cremă e delicios! Sigur și al tău a fost :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar a fost un deliciu de scurta durata :)! si nu ma asteptam sa fie asa usor de facut... singurul defect: cantitatea mult prea mica :)))

      Ștergere
  2. bun un rasfat de duminica

    RăspundețiȘtergere