vineri, martie 18, 2011

CARTOFI GRATINATI LA CUPTOR (cam 4 portii)



1 kg cartofi
4-5 oua
Sare, piper, oregano
Putin ulei
1 lingura faina
1 cana lapte
1 smantana mare
1 pachet parmesan ras de la Napolact
Unt si pesmet pt tapetat vasul

1. Punem la fiert cam 1 kg de cartofi in coaja pe care ii lasam sa clocoteasca undeva la 20 de minute. Asta nu inainted e a-i spala. Cand sunt fierti si verificati cu furculita, ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca pt a putea lucra mai usor cu ei. Separat, fierbem 4-5 oua tari, apoi le racim si pe acestea.

2. Intre timp pregatin un vas termorezistent. Il tapetam cu unt si pesmet si incalzim cuptorul la 190 de grade Celsius.

3. Curatam cartofii de coaja si ii feliem direct in tava tapetata, asa cat sa ne faca un strat suficient de gros. Deasupra presaram sare, piper si oregano. Radem si ouale curatate de coaja.

4. Partea mai grea e sosul. Intr-o craticioara lasam la prajit, foarte putin, ulei de masline si o lingura buna de faina. O stingem cu aproximativ o cana de lapte, amestecand rapid cu un tel, ca sa nu ne ramana cocoloase. Cand incepe sa se ingroase suficient (arata ca o budinca), luam totul de pe foc si adaugam, incet, o smantana mare (cam 2 cani) si parmezan ras, cam 2 pumni. Saram si piperam dupa gust.

5. Turnam sosul peste cartofiorii pregatiti déjà si scuturam putin tava ca sa se strecoare acesta printre ei. Deasupra mai presaram parmesan, putin pesmet si cateva picaturi de ulei (de masline sau de seminte de struguri – ultimul are un gust neutru si il recomand cu caldura). Dam totul la cuptor cam 45 de minute la 190 de grade, undeva la mijlocul cuptorului sau mai jos, pe pozitia 2. A fost o nebunie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu