duminică, aprilie 17, 2011

15. Schwarzwälder Kirschtorte - sau Tort Padurea Neagra, desert traditional german

Daca aveti o ocazie deosebita, asa cum am avut noi, dar mai ales daca aveti timp si o dorinta reala de a pregati invitatilor ceva bun facut in casa, reteta aceasta cred ca va satisface gusturile cele mai diferite. Ii impaca atat pe iubitorii ciocolatei cat si pe cei care prefera frisca. De visine sau visinata cred ca nu se plange nimeni, asa ca nu aveti cum sa dati gres in privinta gusturilor invitatilor. Eu am incercat reteta initial pentru ca e pe lista mea de retete nemtesti, dar mai apoi m-a cucerit ambitia de a o da gata!

In mod traditional, in cofetariile nemtesti, dar si in cele austriece, aceasta prajitura nu poate fi comercializata sub denumirea de Tort “Padurea Neagra” decat daca sunt folosite visine si mai ales un brandy special, din visine si samburi de visine, si anume Kirschwasser. Denumirea tortului provine nu atat de la muntii cu pricina, cat de la lichiorul acesta specific zonei. La noi, cum evident in magazine nu vom gasi asa ceva (daca a vazut vreunul din voi sa imi dea de veste), se foloseste evident varianta autohtona, visinata de casa. Rezultatul muncii (cateva ore bune, dar nu va descurajati) va fi un tort aromat, dens, din ingrediente naturale si nu foarte dulce, asa ca poate fi consumat cu incredere de catre oricine.

http://www.agu-kirschen.de/produktliste.htm

O medie a retetelor care circula pe Internet a fost tortul meu care se prezinta in felul urmator:

Tort “Padurea Neagra”


Pt blat:
1 pachet cacao Dr. Oetker, de 50 grame
225 g unt
225 g zahar
225 g faina alba
1 lingura esenta de vanilie
4 oua
1 lingurita praf de copt
1 lingura ulei

Sirop:
200 ml suc de la visine stoarse
5 linguri zahar
1 zahar vanilat
1 lingura amidon
1 lingura apa
6 linguri visinata
Visinata suplimentara pt stropit blatul

Umplutura:
 500 g visine fara samburi, prosapete, decongelate sau din compot, bine scurse
1 litru frisca naturala
10 linguri zahar
2 pliculete intaritor frisca Dr. Oetker

Decor:
Ciocolata rasa
Visine
Trandafiri de napolitana etc.

1. Pentru inceput, frecam bine de tot untul cu zaharul si esenta de vanilie, pana obtinem o spuma consistenta. Adaugam apoi cate un ou, pe care il omogenizam bine.
2. Separat, amestecam ingredientele usacate: faina, praf de copt si cacao. Le adaugam treptat, cam de trei ori, peste compozitia de unt. Intre timp, adaugam 1-2 linguri de ulei, daca ni se pare ca avem un aluat mult prea tare.
3. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius, nu mai mult. Daca aveti 2 forme rotunde mai mici, impartiti aluatul intre cele doua, asta dupa ce le-ati tapetat cu putin ulei si faina. Daca aveti doar o forma mai marisoara, puneti tot aluatul in ea si nivelati-l cu grija. Daca vom avea 2 tavi, le vom coace cam 25-30 minute si le verificam cu o scobitoare. Trebuie sa iasa curata daca aluatul e gata copt. Daca folosim 1 forma, cantitatea asta de aluat o coacem cam 45 minute. Ideea e ca in final vom taia aceste blaturi in 2 foi sau 3, atat cat ne permite grosimea finala. Eu am folosit o forma, iar blatul l-am taiat in 3 felii.
4. Cand blatul s-a racit, desfacem cu grija inelele formei. Dezlipiti initial tortul de margini cu un cutit. Taiati-l abia cand s-a racit complet.
5. Incepem sa preparam siropul. Eu am folosit visine congelate. Sucul stors in momentul in care am scos samburii l-am folosit la sirop. Puteti folosi sucul de la compot daca aveti astfel de visinute. Punem la fiert sucul cu vanilia si zaharul. Cand fierbe, adaugam o lingura de amidon alimentar dizolvat intr-o lingura de apa rece si mai fierbem 2-3 minute pana observam ca incepe sa se lege. Nu va deveni budinca, ci un sos lichid, usor gelifiat. Luati craticioara de pe foc si adaugati lingurile de visinata, apoi lasati sa se racoreasca.
6. Blaturile taiate le stropim cu putina visinata folosind o lingura. Nu exagerati. Stropim bine apoi blaturile cu sosul de visine. Trebuie bine insiropate, cu grija, tot folosind o lingura.
7. Urmeaza partea cea mai grea (din punctual meu de vedere), si anume frisca. Nu folositi vegetala, chiar daca e mult mai usor de batut si ar trebui folosita chiar mai putina. Din cate am inteles la ziua mea, invitatii au apreciat chiar acest aspect (desi in ziua aia toti sunt mai draguti cu tine, chiar daca arzi blatul, deci nu stiu daca sa ii credem pe cuvant :)). Sincer, ideea e chiar frisca la tortul asta, pe langa visinata, asa ca haideti sa facem un efort. Folosim ½ l frisca pentru umplutura si ½ l pentru imbracat tortul. Batem deci de 2 ori, e mai sigur asa. Cand e aproape batuta frica, adaugam la fiecare jumatate de litru folosit cam 5 linguri de zahar. Puteti sa gustati, si daca vi se pare ca mai aveti nevoie, mai puteti pune, dar nu exagerati. In timp ce bateti frisca, adaugati si pliculetul de intaritor.
8. Incepem sa montam tortul. Peste primul blat insiropat, intindem un strat de frisca. Atentie la cum impartiti frisca. Peste frisca asezam un strat de visine stoarse bine si fara samburi. Urmeaza sa mai asezam un blat, si o luam de la capat.
9. Ultimul blat il mai insiropam putin si incepem sa imbracam tortul. Peste aceast ultim blat punem a doua jumatate de litru de frica batuta (dupa aceeasi metoda ca si prima) si incepem distractia. Il umplem si pe laterale si il nivelam frumos cu un cutit foarte lung sau cu o paleta speciala.
10. Dam tortul la frigider si il decoram doar inainte de servire cu ciocolata rasa, visine si ce mai vreti voi. Niste lumanari colorate si vreo 2 dorinte, eventual…



3 comentarii: