Cunostintele mele despre Bosnia si Hertegovina le am numai din stirile triste de la mijlocul anilor ’90 si mai recent, legate de ceva muzica destul de buna cu care partea asta de Europa s-a prezentat pe la concursuri. In rest, tarisoara asta muntoasa zice-se ca ar avea parte de multe peisaje surprinzatoare si o bucatarie asezata la intersectia a doua culturi diferite: avem aici parte de multe sosuri si legume, ceva din bucataria austriaca, sarma la loc de cinste si patiserie dulce turceasca. Eu cred ca noi am putea face fata cu brio unei excursii culinare in partea asta de lume, mai ales ca asemanarile cu retetele de acasa sunt mai mult decat izbitoare. In concluzie, am ales mai de pe la ei, mai de pe la noi, o tocanita de mazare verde – Grašak, foarte asemanatoare cu reteta mamei mele, veche de ani de zile. Surprinzator, acu’ nici nu mai stim pe care o preferam: pe cea bosniaca sau pe cea a casei; diferentele sunt foarte mici si chiar voi prezenta candva si varianta noastra, asa, ca sa puteti si voi compara. Eu nu foloseam ardei gras si nici boia, iar patrunjelul verde la noi e inlocuit de mararul proaspat si aromat.
Ingrediente pentru 4 portii de Grašak:
1 ceapa
1 morcov mare
½ ardei gras rosu (mare)
2-3 linguri ulei pentru calit legumele
1 lingura pasta de rosii
4 cani mazare verde congelata
3 cani apa
2 lingurite vegeta
Sare, piper
1 lingura faina
2 linguri ulei
1 lingurita boia
1 legatura patrunjel verde
Ingrediente pentru 4 portii de Grašak:
1 ceapa
1 morcov mare
½ ardei gras rosu (mare)
2-3 linguri ulei pentru calit legumele
1 lingura pasta de rosii
4 cani mazare verde congelata
3 cani apa
2 lingurite vegeta
Sare, piper
1 lingura faina
2 linguri ulei
1 lingurita boia
1 legatura patrunjel verde
1. Tocam marunt, ceapa, curatam si razalim morcovul (pe razatoarea mare), apoi taiem ardeiul rosu cubulete. Calim toate legumele astea in putin ulei, suficient cat sa nu se arda. Le calim pana cand morcovul da semne ca s-a inmuiat.
2. Peste legumele calite mai punem acum pasta de rosii, apa, vegeta, putina sare si piper, apoi lasam totul sa dea in clocot.
3. Adaugam acum in oala clocotinda mazarea verde congelata, si lasam totul sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand.
4. Cand apa a inceput sa scada, pragatin un rantas mic: intr-o craticioara punem o lingura de faina, o lingurita de boia si apoi dizolvam totul cu vreo 2 linguri de ulei. Punem craticioara pe foc si amestecam pentru 1-2 minute. Stingem rantasul cu ½ cana apa, maxim 1 cana intreaga, adaugam continutul peste oala de mazare si lasam acum sa fiarba totul pana cand sosul scade si se mai ingrosa, adica pana cand mazarea e fiarta bine.
5. Cam cu vreo 2 minute inainte sa stingem focul, adaugam si patrunjelul verde tocat, cam o mana buna. Simplu, destul de rapid si aromat. In orice caz, o schimbare bine-venita si o reinventare a retetei noatre de tocanita de mazare verde. Minunat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu