luni, mai 16, 2011

Papanasi cu branza de vaca

 
 
Ahh… revin la placerile copilariei! Branzica proaspata de vaca, vanilie, pesmet auriu prajit in tigaie, joaca de-a rostogolitul papanasilor prin el! Ce mai! O desfatare a simturilor: cremos in interior, crusta de pesmet in exterior, dulceata si frisca langa… nu vad un desert mai bun pentru amatorii de branzeturi, si nu numai. E un desert rapid, usor de preparat si care va incanta pe toata lumea! Din cantitatile mele obtineti papanasi cam pentru 5-6 persoane.

Ingrediente:

500 g branza proaspata de vaci. Nu recomand Napolact de data asta, ci Bonas. Am descoperit ca cea din urma e cremoasa, numai buna ca si continut de grasime, ideala pentru deserturi. Cea de Napolact mi se pare mult prea seaca si zgrumturoasa, chiar si in varianta “grasa”.
2 oua
4 linguri zahar
2 pliculete zahar vanilat
10 linguri gris
apa cu un praf de sare pentru fiert
2 cani pesmet
putin ulei pentru prajit pesmet
3 linguri zahar

1. Intr-o oala mare punem multa apa la fiert, cu un praf de sare, sa dea in clocot, apoi reducem focul la jumatate.
2. Frecam galbenusurile cu 4 linguri de zahar si vanilia, pana obtinem o spuma consistenta. Separat, batem spuma albusurile cu un praf de sare.
3. Frecam bine intr-un castron mare branza de vacuta cu o furculita. Adaugam peste ea crema de galbenusuri, omogenizam, apoi spuma de albusuri si amestecam usor.
4. Incepem sa adaugam treptat grisul. Cam 10 linguri vor fi de ajuns. Trebuie sa avem un aluat relativ moale, cremos, dar care sa stea adunat. Facem o proba cu o lingurita scufundata in apa clocotinda. Daca nu se imprastie e numai bun.
5. Cu 2 linguri mari de aceeasi dimensiune incepem sa formam papanasi, trecand aluatul dintr-una in alta. Va prindeti de miscare dupa primul papanas. Fiecare papanas il punem in apa clocotita. Nu dam focul prea tare ca ii va imprastia mai repede. Trebuie fierti dupa ce s-au ridicat deasupra apei cam inca 5-7 minute. Scoateti unul, taiati-l si vedeti cum va plac: mai cremosi in interior, sau din contra, fierti bine si mai tari.
6. Intr-o tigaie prajim in putin ulei pesmetul, amestecand in continuu, pana devine rumen-auriu. Il luam de pe foc, si cat e cald, ii adaugam cam 3 linguri de zahar, sau dupa gust, cat de dulce il vreti.
7. Cand papanasii sunt fierti, ii scurgem cu o paleta si ii rasturnam direct in pesmetul auriu. Ii tavalim pe toate partile, apoi ii asezam frumos intr-un vas pentru prezentare. Ii putem servi cu dulceata de cirese si frisca, zahar, sau restul de pesmet care ramane. O bunatate!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu