luni, mai 16, 2011

Supa-crema de telina cu crutoane


Asta e una din preferatele mele, desi in top pentru mine troneaza supa-crema de mazare. In orice caz, varianta pe care am facut-o aici e cea mai bune de pana acum, zdruncinand serios clasamentul nostru in materie de creme cu crutoane. Chiar a fost minunata, si o recomand cu incredere si celor care inca nu sunt obisnuiti cu supele-crema. E un inceput numai bun pentru chestii noi in bucatarie, mai ales pentru reticenti. Nu o recomand insa celor care nu se impaca bine cu aroma telinei. Sincer, nu a fost o aroma pregnanta, e mai slaba oricum decat cea de telina verde, ma refer la cea folosita des in salate, telina chinezeasca. Merita deci incercata.

Ingrediente:

1 radacina de telina mare (evident :D)
1 ceapa
2 morcovi potriviti
1 patrunjel
3-4 cartofiori
2 lingurite de faina
2 linguri de vegeta
200 ml lapte
2.5 litri apa

Crutoane

Paine veche de 1 zi
2 linguri ulei de masline


1. Curatam, spalam si taiem cubulete marunte radacinile: telina, morcovii si patrunjelul. La fel si ceapa. Le punem la fiert, in apa rece cu lingurile de vegeta.
2. Cand zarzavatul e aproape fiert, adaugam cartofii curatati de coaja, spalati si taiati cubulete marunte.
3. Cand toate legumele s-au fiert, strecuram totul, pastrand zeama in care acestea au fiert.
4. Abia dupa ce s-au racit, incepem sa pasam legumele cu un blender, adaugand cate putin din zeama. Pastram unul din morcovei.
5. Peste legumele pasate, incepem sa adaugam zeama, atat cat sa ne permita sa ramanem cu o supa-crema, usor consistenta. Aducem oala din nou pe foc mic, sa dea un clocot.
6. Amestecam intr-un bol faina cu laptele, folosind un tel, sa nu ramanem cu cocoloase. Cand supa fierbe din nou, adaugam incet bolul de lapte peste, amestecand in continuu, timp de 3-5 minute. Se va ingrosa inca putin. Daca e prea mult, mai adaugam din zeama in care au fiert legumele. Mai pregatim crutoanele, taiem morcovelul ramas in rondele pentru decor si gata supa noastra!

Crutoane:

1. Taiati felii painea veche, apoi cubulete si asezati-le intr-o tava mare, pe hartie de copt.
2. Stropim cubuletele de paine cu putin ulei de masline. Da aroma buna si culoare aurie, deci e mai bun decat cel obisnuit. Daca nu va place gustul intens de ulei de masline, folositi unul neutru, ca cel de seminte de struguri.
3. Dam tava la cuptor, 15-18 minute la 200 grade Celsius, la mijlocul cuptorului. Numai bune!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu