vineri, iunie 17, 2011

11. BISHOPS FINGER

 
http://www.bishopsfinger.co.uk/intro.htm

De data asta am incercat o bere englezeasca din categoria “ale” – adica o bere obtinuta prin fermentarea drojdiei la suprafata vasului si la o temperatura ridicata. In mod obisnuit, rezultatul acestui proces este o bere mai aromata si cu un caracter puternic.

Berea pe care am incercat-o noi, Bishops Finger, are o poveste interesanta si niste aspecte unice, asa cum ne spun producatorii pe site. La noi ajunge intr-o sticla simpatica si fistichie de 0.5 litri cu un ridicat 5.4 % vol. pentru tipul asta de bere si un pret piperat, de vreo 7 lei la targul de beri.

Eticheta ne spune ca bem o bere castanie (nimic mai adevarat, as merge pana la un chihlimbar intunecat, limpede), cu un miros de fructe de padure si un gust plin, fructat, amarui.

Impresia noastra a fost pe aproape: ne-am contrazis puternic pana dupa prima jumatate de pahar: pentru Cristi parea o bere "groaznic de amara, cea mai amara", pentru mine, in mod surprinzator o bere moderat-amaruie, chiar buna. Mi-a lasat la inceput o puternica impresie de nuci caramelizate, de aciditate mediu spre ridicata, bunicica pentru o bere bruna. Asta insa doar la inceput. Pe masarura ce se termina din pahar am inceput sa simt o amareala pronuntata, o tarie ridicata si ceva parca nu mai era in ordine. Spre surprinderea mea nu am mai putut termina paharul, iar Cristi s-a dat batut cu mult inaintea mea. Ultimele inghitituri au parut un medicament din copilarie, cand mama zdrobea pastilele intr-o lingurita ucigatoare de apa. In viata mea nu am gustat o astfel de bere. Am sfarsit prin a-i da sotului meu dreptate. Ciudat a fost faptul ca nu am inceput sa simt aroma asta puternica decat tarziu, dupa ce am inghitit o cantitate considerabila din paharul de bere. Recomandam berea asta numai cunoscatorilor si amatorilor de beri amare sau celor care nu au incercat de multa vreme senzatii tari la un pret de 7 lei/sticla. In rest, merg povestea, culoare interesanta si noua pentru noi, nucile-caramel si poate aciditatea. Uf, nimic altceva, in schimb; nu e zau de noi berea asta! Clar ramanem la nemti!

4 comentarii: