joi, iunie 02, 2011

28. Socata romaneasca

 
A venit si inceputul lunii iunie cand peste tot gasim o mireasma binecunoscuta, cea a unor tufe mari si verzi, stropite ici-colo cu inflorescente spumoase si pline de polen. Harnicuta ca o albina, m-am apucat de decimat socul din gradina lui Dani, asta in timp ce tanarul cuplu, sub atenta indrumare a viitorului parinte spiritual, incerca sa puna pe foc niste calorii acumulate din pricina unui gratar reusit si a unor mititei gustosi de Aiud. Cum toate activitatile din weekendul respectiv au fost mai mult decat “romanesti”, am decis sa asezam in cuvinte pe blog, la loc de cinste, celebra socata romaneasca, “limonada” autohtona, suculetul copilariei noastre. Variante pentru socata sunt cate bucatarii gasiti. Asta o folosim noi cel mai des. Daca aveti de impartasit altele, eu le astept, incerc si sustin cu nerabdare!

Pt un borcan de 2 l apa
1 lamaie
1 cana zahar
6 flori de soc
1 lingurita sare de lamaie

1. Dizolvam zaharul in borcanul nu tocmai plin de apa, apoi adaugam inflorescentele.
2. Taiem lamaia in felii mari, apoi le stoarcem direct in borcan, lasandu-le acolo. Mai adaugam apoi sarea de lamaie.
3. Amestecam bine totul si punem o farfurioara deasupra borcanului.
4. Lasam totul la macerat 48 de ore, deci o “lucram” doua zile, timp in care mai amestecam de vreo 4 ori suculetul. Daca o vreti sifonata, adaugati la inceput 7 boabe de orez.
5. Cand aromele s-au intrepatruns, strecuram sucul in sticle (daca aveti si un tifon, cu atat mai bine!) si il dam la frigider. Nu uitati ca socata trebuie tinuta la rece, altfel incepe sa fermenteze, iar un pahar de socata rece fermentata poate dauna mai mult stomacului decat naduselii de afara… O puteti tine la frigider vreo 3 zile fara probleme, alungand caldura inceputului de iunie ori de cate ori ajungeti la ea…
 


2 comentarii:

  1. Eu de obicei o fac simplu, apa zahar lamaie, nu e socata in schimb e buna, ati incercat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cum faci? O lasi la macerat o zi-doua sau nu? Am de gand sa fac o proba, si sa stiu cu ce ma leg la cap. Merci de sfat!

    RăspundețiȘtergere