marți, iulie 05, 2011

33. Pui de vulturas la grill – frantuzesc in intregime!



 
Am descoperit zilele trecute ceva ce imi face cinste! De vreo doi ani in coace, “specialitatea casei” noastre este Puiul V, un pui minunat, umplut cu lamaie si usturoi si in plus de asta, pudrat bine de tot cu ierburi de Provence, rozmarin si alte treburi din astea. In cautare fiind de retete traditionale, specifice Frantei, am dat peste una care m-a uimit: un pui perpelit in hainuta de ierburi provensale, cu multa lamaie si un pumn de usturoi ca si companion in arsita grillului. Asa ca, puiul meu a devenit frantuzesc peste noapte. Despre ierburile de Provence as putea vorbi o vesnicie – de la retete secrete cu proportii care mai de care in favoarea rozmarinului sau a cimbrului, pana la diferenta intre combinatia europeana si cea comercializata peste ocean, ultima avand levantica in proportie considerabila. Sunt folosite in general pentru preparate la grill si tocanite pe baza de legume, insa nicio pizza nu le va refuza, ca sa nu mai spun de un sos pentru paste. 
 

Sa trecem la puiutul nostru: in general il servim cu o salata de cartofi (nemteasca sau simpla, din cea orientala cu ceapa si otet), sote de broccoli proaspat (nu congelat, ala nu prea ne place) si sos de maioneza cu iaurt. Il luam in genela la 1.2-1.5 kg, numai bun pentru vreo 4 persoane. Mai in colo o sa va arat o reteta de cartofi noi copti la cuptor ce zic eu ar merge grozav langa puiul asta aromat, asta pentru ca am gasit in comert si un condiment pentru cartofi de care m-am indragostit. Seamana perfect cu niste cartofi prajiti pe care ii facea tata pe cand eram in scoala generala, iar reteta incercata de mama zilelel trecute e cea mai apropiata de varianta lu’ domnu’ Dorin. Dar pana una-alta, sa nu mai deviem, ca mai avem de fugit si la serviciu…

Ingrediente pentru un pui provensal:

Un pui intreg, cam 1.4 kg
1 lamaie mare
1 capatana de usturoi
Ulei de masline
Sare, piper
3 linguri ierburi de Provence
½ lingura oregano

1. Spalam bine de tot puiutul,  mai ales cosul pieptului si il stergem de apa.
2. Il saram si piperam, fracandu-l bine pe toate partile. Ii mai facem apoi un masaj cu ierburile uscate, frumos, sa faca crusta peste tot.
3. Curatam usturoiul, tot. Lamaia o spalam si o taiem in jumatate, dar nu de tot, sa se tine la un loc. In puiut zvarlim jumatate din cantitatea de usturoi, apoi lamaia, iar daca vreti puteti sa il sigilati cu o scobitoare. Restul usturoiului incepem sa il introducem pe sub pielea nefericitului, intepand din loc in loc buzunarase: la pulpe si mai ales sub pielea de pe piept.
4. Unim gratarul cu o tava in care punem cam 1 cana jumate de apa. Vaporii de apa vor pastra carnita frageda si suculenta.
5. Punem puiul pe gratarul cuptorului si incepem sa il ungem cu ulei de masline, masand din nou pe toate partile, pentru un aramiu de poveste.
6. Introducem puiutul la cuptor, folosind un program de grill cu ventilatie, daca nu doar grill, daca nu, la foc potrivit, ca e bine si asa. Il tinem cam 85-90 de minute, in functie de cat e de mare, la 190-200 grade Celsius, cu pieptul in sus. Cand ne mai raman 30 de minute, il intoarcem cu spatele in sus, il mai condimentam si stropim cu putin ulei si il bagam inapoi, sa se rumeneasca si acolo. Mai puteti sa ii dati putin ulei cu o pensula si pe parcursul celor 90 de minute, ca nu se va supara.
Puiul asta e o minune, o masa de zile mari, cu carne frageda, rumen la exterior, iar de aromele de Provence, usturoi si lamaie nici nu mai zic, ca deja imi lasa gura apa. 
 

Si din pacate, de incheiere, am constatat ca Margarita a fost invinsa, la distanta de un vot de Cosmopolitanul adversar. Ca atare, as face bine sa ma prezint cu tortul de ciocolata cat de curand. Va fi un Dobos traditional unguresc de toata frumusetea! (sper…)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu