marți, august 23, 2011

Limonada Hajdu - de revenire


Ah... S-a mai dus un concediu!... Am revenit mai relaxati, cu o nuanta imbunatatiti si cu o lipsa totala de chef de munca, lucru ce nu prea ajuta in joburile noastre de zi cu zi, ca sa nu mai zic de sesiunea de restante ce imi da tarcoale. Cu toate astea pregatim o multime de chestii bune si gustoase, mai de-ale gurii, mai de-ale bauturii, asa, ca sa ne mai amintim de locurile frumoase si oamenii zambitori din zilele trecute. Declaram cu mandrie ca am reusit sa aprovizionam congelatorul inainte de plecare cu diverse chestii colorate de sezon, numai bune pentru deserturi copioase, si nici cu camara nu ne e rusine, mai ales ca vrem sa si divulgam unele secrete de "iarna" din bucataria mamicii mele. Pana una-alta, pregatim in seara asta cea mai vesela si insorita limonada din cate am vazut, o reteta a gurmanzilor de peste granita, mai din vecini de asta data, din vestitul Hajduszoboszlo. Limonada asta dadea culoare cam tuturor teraselor din statiune, asa ca am hotarat sa facem o proba si in balconul nostru cotropit de canicula, si adevarul e ca vom ramane la reteta asta de acu' in colo. 

Pt. un canceu de 2 litri si o racorire totala avem nevoie de:
1 1/2 lamai mari
1 portocala mare
1-2 limete
6 linguri zahar
apa minerala naturala cu continut scazut de CO2 (mie imi place Tusnad), pana la completarea vasului de 2 litri

1. Cum facem? Simplu! Intai punem citricele la frigider cam o juma de ora daca avem rabdarea necesara, asa, ca sa le mai racorim si pe ele, bietele. Apoi le dam un jet bun de apa, ca doar ajung in paharele noastre. Puteti folosi un burete usor abraziv. Uleiul si deci aroma din coaja fructelor se vor elibera mai bine in limonada noastra. Parerea mea e ca limonada va fi mai buna cu mai multe limete. Coaja lor are o aroma fantastica ce merge perfect cu bautura asta.
2. Taiem in felii potrivite fructele, apoi le stoarcem usor cu mana direct in vasul in care pregatim bautura, lasandu-le acolo. 
3. Adaugam apoi zaharul si amestecam cat de cat totul, pentru a mai topi din el. Turnam putina apa minerala, apoi amestecam energic, pana cand zaharul s-a dizolvat iar citricele noastre si-au lasat din suc. Completam in cele din urma cu apa minerala pana la umplerea vasului.
4. Portionam fructele in pahare mari, cam de 330 ml, turnam apoi sucul si garnisim paharele deasupra cu un strat bun de gheata. Ne asezam confortabil pe o terasa, daca nu, macar in fata televizorului si visam in continuare la concediul viitor...

Un comentariu: