vineri, septembrie 16, 2011

39. Ciorba poloneza de ciuperci cu arpacas de orz



Nu are rost sa intru in detalii legate de arpacas despre care multi vanzatori nici nu stiu ca il au pe raft. Pot insa sa va spun ca e de trei feluri: de grau, orz si mei, insa cel mai folosit de polonezi e cel de orz. Si fac abuz serios de el: intr-o multime de ciorbe si mancaruri cu legume. Sunt mari specialisti in prepararea lui, dar mai mult decat atat, cele mai folosite vegetale de pe la ei sunt ciupercile, asa ca o combinatie a celor doua nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Am construit cea mai tipica ciorba poloneza de ciuperci si arpacas si am fost foarte multumita de rezultat. Acum insa am ramas cu o punga plina si va trebui sa caut mai multe retete delicioase avand la baza orzul decorticat si “slefuit”. Ciorba e deosebita, mai altfel decat cele cu care eram obisnuita, asa ca o schimbare a fost binevenita!

Pentru 2.2 litri de apa avem nevoie de:

500 g ciuperci (Champignon)
1 morcov mare
1 pastarnac sau patrunjel
1 ceapa
2 cuburi de vita
½ cana arpacas de orz
2 cartofi
Sare, piper
1 legatura patrunjel verde


1. Curatam ciupercile si le spalam bine in apa rece, apoi le taiem cubulete marunte.
2. Radacinile le curatam si feliem, iar ceapa o tocam marunt. Cartofii ii curatam si taiem cubulete potrivite.
3. Punem apa la fiert si adaugam cubuletele de vita. Cand clocoteste apa, adaugam arpacasul si lasam sa fiarba 10 minute.
4. Adaugam ceapa, morcovul si patrunjelul sau pastarnacul. Cand sunt aproape fierte, cam in 10-15 minute, adaugam cartofii si ciupercutele si mai lasam sa fiarba pana cand sunt patrunsi cartofii.
5. Ultimul pas: sare, piper si patrunjel verde tocat. Gata ciorba poloneza! Noi am plusat cu doua lingurite de iaurt in farfurie si a fost minunata! Sigur nu sta mult in frigider!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu