luni, septembrie 26, 2011

41. Dobos Torta – cel mai delicios tort de ciocolata

 
Trebuie sa recunosc, in ultima vreme, asa cum spune mama, cel mai aprig critic al meu, “m-am cam delasat…”. Intentia mea este insa de a corecta aceasta stare de spirit, si ca dovada, am recurs la o a doua tentativa, reusita de asta data, de a pune in practica si pe hartie, cel mai delicios tort de ciocolata pe care l-am facut pana acum. In 23 iunie (cam mult de atunci…) am promis un tort, de fructe sau ciocolata, in functie de rezultatul voturilor voastre in materie de cocktailuri. In ciuda mea parca, a castigat Cosmopolitanul, si asta a insemnat mult de munca pentru mine, adica un tort de ciocolata in ale carui taine nu ma declaram specialista. Nu vreau sa ma laud, insa la a doua incercare si imbunatatire a retetei (plus o pastila pentru tuse cu efecte de calmare la bordul subsemnatei) pot sa spun ca am pus foaie peste foaie cel mai bun Dobos pe care l-am mancat in ultimii ani. Am si martori!

Sa va spun cate una alta despre Dobos Torta al nostru!

S-a nascut in 1884 si a fost botezata in 1885, la Marea Expozitie Nationala din Budapesta, dupa tatal sau, József C. Dobos, un vestit cofetar si patiser de la acea vreme. Printre primii care s-au bucurat de acest deliciu de ciocolata, au fost chiar Franz Joseph I si Imparateasa Elisabeta. Scopul cofetarului a fost sa realizeze un tort care sa reziste mult mai mult decat orice concurent al sau, asta intr-o perioada in care frigiderul era doar un vis. De aici foile subtiri, crema de ciocolata cu baza de unt (revolutionara la vremea aceea) si caramelul de pe foaia superioara, numai bun sa previna uscarea. Initial, partea laterala nu era imbracata, insa dupa cativa ani s-a recurs la ajutorul nucilor caramelizate, al alunelor sau migdalelor, ori la fulgii de ciocolata.

Am batut in lung si-n lat paginile de Internet in cautarea celei mai autentice retete, si cred ca pot spune ca am ajuns la doua retete, care combinate si usor imbunatatite au dus la un Dobos de care insusi J. D. ar fi mandru! Aveti nevoie de rabdare si incredere, lucruri care la prima varianta mi-au lipsit. De asemenea, cea mai buna metoda, e cea in care asteptati sa taiati prima felie de tort abia a doua zi. In felul asta, asigurati patrunderea aromelor, intarirea corecta a cremei si stabilitatea tortului. In plus, va mai trebuie o tava de tort rotunda, de diametru 22.5. Pentru diametre mai mari, singura diferenta va fi un numar mai mic de straturi, insa asta nu e deloc o problema. Mie la tava asta mi-au iesit 9 foi, iar daca ma mai straduiam putin, poate mai intindeam una. Insa chiar si asa a fost o minune de tort.

 
Ingrediente pentru 8-16 felii de placere:

Foi:
10 oua
200 gr zahar praf
200 gr faina
1 plic zahar vanilat
50 gr unt topit = ¼ pachet unt
10 discuri decupate din hartie de copt
Crema:
3 oua
200 gr ciocolata amaruie
75 gr zahar praf
2 ¾ pachete unt (550 gr)
Glazura de caramel:
150 gr zahar cristal
O lingurita unt
Zeama de lamaie

1. Incepem de asta data cu crema. Pana cand terminam cu foile, se va intari suficient la frigider, incat sa putem lucra cu ea. Pentru asta, batem 3 oua cu 75 gr zahar praf si doua table de ciocolata amaruie, tocata cu un cutit. Toatea astea le facem direct pe aburi, cam 5-10 minute, cu un tel pana cand obtinem un sos de ciocolata consistent. Focul pentru oala in care fierbe apa nu trebuie sa fie mare, iar apa abia sa atinga fundul cratitei in care e sosul. Atentie, ouala nu le aducem in stadiu de gatire, ca doar nu facem papara. Il lasam apoi de o parte, sa se raceasca. Trebuie amestecat si acum ocazional, altfel ciocolata incepe sa se intareasca mult prea tare.
2. Untul pentru crema il frecam bine, dupa ce l-am adus la temperatura camerei. Trebuie sa obtinem o spuma usor de folosit. Cand sosul de ciocolata s-a racit, il incorporam in spuma de unt, apoi acoperita, dam crema la figider, pana cand terminam foile pentru tort.
3. Decupam discuri din hartie de copt, cam 9-10 bucati, cu diametrul identic cu al tavii ce v-a fi folosita. Avem nevoie de doar de fundul tavii, deci inelul detasabil e inutil aici.
4. Ne apucam de foi: frecam galbenusurile cu zaharul praf si vanilia, apoi adaugam albusurile batute spuma. In ploaie, turnam faina, apoi la sfarsit adaugam untul topit, cam 50 grame.
5. Incalzim cuptorul la 200 grade Celsius. Pe un disc de hartie punem cam un polonic de aluat si il intindem subtire, cu un cutit sau paleta. Sta la cuptor foaia cam 5-7 minute. O sa lucrati repede, nu va faceti griji. La sfarsit, alegeti o foaie mai aratoasa, si puneti-o de o parte, pentru glazurat.
6. Scoatem crema de la frigider cu 5 minute inaite de a incepe sa montam tortul. Punem o foaie si o ungem cu crema, nu in strat exagerat. Tot asa, pana la ultima foaie, dupa care imbracam tortul in crema ramasa si il nivelam cat de frumos putem. Daca vreti, il puteti tapeta cu alune tocate, nuci macinate sau fulgi de ciocolata, asa cum am facut eu.
7. Pregatim foaia-decor. Puneti pe o plansa de lucru foaia pe care ati ales-o, cu partea pe care a fost hartia de copt in sus. Altfel, partea superioara fiind poroasa va absorbi caramelul ca un burete, si  glazura se va impregna in foaie. Mai trebuie sa avem la indemana un cutit mare, ascutit si un unt tare. Asta e cea mai buna metoda, am verificat!
8. Intr-o cratita punem la topit zaharul cu o lingurita de unt si cativa stropi de zeama de lamaie, cat ati stors o data dintr-o bucata de lamaie. Amestecam pana e tot topit si lichefiat. Grija sa nu mai fiarba mult, altfel va fi amarui. Trebuie sa aiba o culoare frumoasa, de chihlimbar.
9. Turnam galzura pe foaia de tort, atat cat e necesar sa obtinem un strat frumos. Il intindem rapid cu cutitul trecut prin cubul de unt, apoi la fel de rapid taiem foaia in 8-16 felii (din jumatati in jumatati). Inainte de fiecare taietura, trebuie sa treceti cutitul prin unt, altfel nu veti reusi sa taiati nimic, caramelul lipindu-se de cutit.
10. Cand caramelul e complet racit, asamblam feliile pe tort, apoi dam totul la rece. Nu recomand folie de plastic peste tort, ci o cratita sau orice altceva ce nu ar atinge tortul, asta cel putin pana la prezentare. Va fi una de neuitat, va asigur! Impresia lasata de tort asupra invitatilor va fi una speciala, mai ales daca veti aniversa si 4 ani de casnicie…


In plus, tortul asta va aduce Budapesta la voi acasa, cu romantismul, Dunarea si arhitectura de poveste…
 
Podul Elisabeta

 Romanticul Palat Regal

Podul Libertatii

Statuia Libertatii pe Gellert hegy

Castelul Vajdahunyad...

... si una din ferestrele sale

Baile Szechenyi

Piata Eroilor

Relaxare pe Insula Margareta

Imagine-simbol a Budapestei - Podul cu Lanturi

La Palat

Alte minuni ale Palatului, nedescoperite de noi in iarna

Cireasa de pe tort (glazura de pe Dobos)
Biserica Matyas


14 comentarii:

  1. trebe sa confirm ca a fost foarte bun!
    cand mai faci ? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arată într-un mare fel tortul tău, iar fotografiile din Budapesta mi-au trezit niște amintiri...
    Mai aștept cu interes alte minunății de genul ăsta. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bine arata.. nu cred ca am mancat asa ceva :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu putin efort o sa iti placa foarte mult, asta daca esti fan "tort de ciocolata" :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata senzational ! Felicitari pentru blog, imi place foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  6. super tortul sunt fascinata de acest tort imi plece cum l-ai prezentat in detaliu este grozav si fotografiile care completeaza oarecum povestioara ta romantica, da sunt de exceptie felicitari

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult, Anonimo! :) O sa mai incercam cat de cat sa punem si alte fotografii din locuri la fel de minunate, asa poate si traditiile culinare vor fi cu adevarat delicioase. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi aduc aminte cand imi facea mama dobos, acum multi ani...si de curand am fost in Viena, unde am aflat istoria ca a fost inventat pentru imparatii austriei de catre patiserul ungur. Din pacate nu am gustat, ci am incercat un alt tort de seama, Sacher , cunoscut ca cel mai bun tort de ciocolata( asta e facut doar din cicolata blatul si zahar, o nebunie) si pe care l-am probat de vreo ori. Trebuie sa-l incerc si pe asta, ca arata de zile mari! felicitari pt rabdare!
    aici e si reteta la sacher torte: http://rusbianca.wordpress.com/2012/08/14/sacher-torte/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! O, pai Sacherul l-am incercat in Viena si a fost o grozavie de tort. Noi l-am probat chiar in cofetaria care isi disputa titlul de creatori ai retetei de ceva decenii bune prin tribunale. E cofetaria Demel, un vis frumos vienez. Eduard Sacher e presupusul cofetar care a produs prajitura cu fondant de ciocolata pentru prima data. Daca ai sansa, nu o rata in Viena! Am incercat acolo inca o prajitura si era grozava, se simteau ingredientele de calitate, si nu prafurile de doi bani. Cat priveste Dobosul, chiar a fost nevoie de ceva rabdare, si mai multe incercari pt varianta corecta :). Multam de comment si te mai astept cu mare drag! Pup!

      Ștergere
  9. Super Cristina! Si eu il fac, dar il voi imbunatati cu ceva de pe la tine!! Astept doar o ocazie, care sa ma motiveze.Te pup.Elvira.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, pai o sa iasa mai bun decat al meu, in cazul asta! :))) Va pup!

      Ștergere
  10. Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: reli_mltr@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere