marți, noiembrie 22, 2011

Ghiveci cu legume si orez

 
Am avut chef de o mancare aromata care sa imi aminteasca de mijlocul verii, de ardei si rosii, de ghiveci cu legume sau tocanite de genul asta. Eram pregatita sa trec la un ghiveci bulgaresc, de la vecinii nostri, insa citind eu in stanga si-n dreapta, mi-am dat seama ca al lor ghiveci cu orez nu e deloc ce imi imaginam eu. Ghiveciul bulgaresc are ca regula de baza carnea de vita si vinetele, plus-minus orez. Asa ca de data asta am lasat la o parte planul culinar la care m-am inscris si am facut o mancarica mai usoara, ca la mama acasa, cu rezultatul constand in 4 portii delicioase de ghiveci cu orez si legume. E nevoie de stat langa cratita, asa ca daca planuiati sa mai vedeti ceva la TV pana se face mancarea sau sa mai navigati cautand retete pentru un desert delicios, nu e cazul sa va apucati de ghiveciul meu. In schimb daca va simtiti in stare sa amestecati intr-una cam o jumatate de ora, merita efortul, plus ca maine e miercuri si numai bine avem ceva mancarica vegetariana.

Pentru 4 farfurii pline:

2 cepe
1 ardei rosu mare si gras
1 conserva rosii cubulete
1 cana orez
3-4 cani apa
2 linguri ulei de masline
2 linguri zahar, chiar 3 daca sunt rosiile mai acrisoare
Sare si piper dupa gust

1. Incepem cu ceapa. O curatam si taiem frumos Julien, apoi trecem la ardeiul gras pe care il taiem cam la fel, fasiute.
2. Toate astea le punem frumos la calit in ulei de masline (la mancarea asta imi place mai mult decat cel obisnuit, da o aroma mai fructata mancarii), pana cand se inmoaie legumele.
3. Cand s-au sotat ceapa si ardeiul, punem orezul la calit 2-3 minute, apoi stingem tot cu rosiile tocate.
4. Adaugam apa si restul de condimente dupa gust (zahar, sare si piper) si incepem sa amestecam cat de des, sa nu se lipeasca orezul. Toata afacerea tine cam o jumatate de ceas, vreme in care orezul e fiert si sosul a capatat consistenta unui ghiveci tipic. Nu mai ramane decat sa il savurati, cu sau fara smantanica in farfurii. Un deliciu de mancare!

17 comentarii:

  1. mmm super delicios mai ales in zile zgribulite!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am incercat reteta duminica asta si o iesit super-buna! O fost foarte usor de facut si o mai incalzit un pic Snohomish-ul. Merci fain!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo, cumnatel! Am stiut eu ca poti :)!

    RăspundețiȘtergere