duminică, noiembrie 06, 2011

Oua Benedict cu crema de rosii pe wafe cu ceapa verde – Anna Olson

 
Anna Olson spune despre sine ca este un bucatar motivat de anotimpuri. Din acest motiv, in “Fresh with Anna Olson” gasim bunatati de sezon, ordonate frumos pe cele patru anotimpuri, cu ce au fiecare dintre ele mai bun. Cu ajutorul acestei carti ne putem regasi fiecare identitatea culinara, unica, asemeni personalitatii noastre. Putem invata sa recunoastem ce ni se potriveste mai bine, ne putem defini gustul culinar si descoperi multitudinea de aroma ce ne inconjoara zi de zi, in ordinea pe care natura a vrut sa ni le lase. Putem spune ca e o continua incurajare pentru un sanatos “hai sa mergem la piata!” si pentru folosirea produselor locale.

Esenta e sa ne obisnuim sa savuram fiecare moment al anului, sa ne bucuram de toate aromele de sezon. Tocmai de asta am ales de la Anna 2 retete de toamna, calde si gustoase, numai bune pentru vremea racoroasa, cu ingrediente ce stau pe mai toate rafturile aprozarelor.

Ouale Benedict pe care le voi prezenta cu waffels si sos de rosii proaspete sunt o pofta cu care am ramas inca de cand le-am vazut in emisiunea Annei si mi-am promis ca atunci cand voi avea cartea ei, daca vor aparea si pe hartie, sa le incerc negresit. E nevoie de ceva indemanare dar nu trebuie sa fii expert ca sa ai parte de un mic dejun copios si elegant, macar asa, de weekend.  In privinta wafelor (la noi au iesit niste pancakes pufoase), am avut parte de ceva treaba: cum nu am avut aparat de facut astfel de wafe pufoase, ne-am gandit noi sa incercam un sandwich maker in schimb. A mers pana la un punct: rezultatul a fost super aratos, auriu, pufos, insa necopt in interior nici dupa 12 minute, limita de timp de la care riscam sa avem wafe brune, si nu auriu-aramii. Asa ca nu va recomandam sa folositi aparatul asta (nu degaja temperatura necesara pt a le coace in interior) ci mai de graba o tigaie. Noi am folosit-o pe Grilla de la Ikea, unsa cu foarte putin ulei, nu de alta dar si recomandarea autoarei ne-a indrumat in directia asta.

Despre sos, pot sa zic ca e minunat! “Fresh”, gustos, simpatic, clar un “dip” potrivit pentru aproape orice. Nu mi-a venit sa cred ca mi-a reusit si ca arata in felul asta: un sos pufos, aproape ca o maioneza light, pe care cu siguranta il voi folosi la petreceri si alte mese elegante.

Pentru 2 flamanzi la un mic dejun:

Waffels cu ceapa verde (cam 6 bucati)

1 cana faina alba
1 lingura faina de malai
1 lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonat de sodiu
1 ou
2 iaurturi mici (a cate 140 grame)
¼ cana ulei sau unt topit
3 fire ceapa verde rondele
½ lingurita sare

Oua Benedict (rascoapte)
 
3 litri apa
2 linguri otet
4 oua
4 felii de kaiser sau sunca prajita

Sos de rosii proaspete

10 bucati rosii Cherry (ies cam 200 ml suc in blender)
¼ cana ulei de seminte de struguri, pentru gust neutru
Sare dupa gust

1. Incepem cu wafele: amestecam ingredientele uscate si separat, cele umede. Turnam apoi oul batut cu iaurt si ulei peste amestul de faina, amestecand cu telul, sa nu ramana cocolase. Ultimele sunt rondelele de ceapa verde pe care le amestecam in aluat.
2. Coacem clatite pufoase din cate 1/3 cana aluat. Le rumenim frumos pe ambele fete, apoi le tinem in cuptor la 125 de grade, cat sa le mentinem caldute pana la festinul de dimineata.
3. Prajim felii de sunca sau kaiser, tot pe tigaia grill, cat de tare ne place, pastrand apoi feliile caldute sub o folie de aluminiu.
4. Intre timp, pregatim sosul de rosii: taiem rosiile in doua, apoi le punem in blender, pana cand sunt complet tocate. Incet de tot, turnam uleiul de seminte de struguri, mixand in continuare cu blenderul.
5. Pana cand punem apa cu otet la fiert pentru oua, strecuram sosul de rosii printr-o sita fina. Va fi grozav! Nu mai are nevoie decat de putina sare si eventual, daca va place, putin piper.
6. Pentru oua, lasam sa fiarba la foc mic apa cu otetul, amestecam cu o lingura sa avem un mic vartej in oala, apoi pe marginea lui dam drumul oului dintr-o ceasca. Il fierbem doar vreo 3 minute apoi il scurgem cu o paleta.
7. Asamblam micul dejun: pe o farfurie intinsa asezam mai intai wafele, peste ele odihnim kaiserul prajit, in varf asezam ouale Benedict si in final stropim totul din belsug cu sosul de tomate proaspete. Abia va mai avea loc o cafea dupa, insa energia pentru shoppingul de weekend e nemasurata! In plus, Anna sigur a castigat cateva voturi bune cu reteta asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu