sâmbătă, decembrie 03, 2011

48. Piyaz – o salata turceasca pentru amintiri de vara

 
Nu am fost in Turcia, dar salata asta e numai buna sa ne duca cu gandul la vremuri mai calduroase asta daca mai stam si cu o revista deschisa la pagina Antaliei. Mancare traditionala pe la turci, piyazul poate sa aiba la baza nu numai fasole ci si naut sau alte boabe de acest gen. Unde mai pui ca poate sau nu sa aiba rosii si mai ales patrunjel verde. Ce se pastreaza in mai toate variantele e oul fiert tare. In Antalia nici nu e considerata o salata ci un fel principal de mancare si are nu ulei de masline, ci de susan. Noi am mers pe cea mai comuna varianta a salatei si e foarte clar ca o vom mai repeta. Am folosit doua feluri de conserve: fasole alba si fasole pestrita. A iesit o bunatate de mancare ce m-a dus cu gandul la vremea copilariei in care tata facea felul asta mai simplu insa la fel de delicios si consistent: doar fasole fiarta in zeama proprie, inainte de o oala de fasole frecata, putin ulei si cepa rosie taiata feliute… o bunatate!

Pentru 4 portii:

2 conserve de fasole fiarta
3 fire ceapa verde
3 linguri rosii tocate din conserva sau 2 rosii proaspete
4 oua fierte tari
2 linguri ulei de masline
2 linguri otet de vin

1. Fierbem oula cat mai tari, le curatam si taiem apoi in sferturi.
2. Amestecam fasolea scursa bine din conserve cu ceapa taiata rondele si rosiile scurse de zeama. Restul conservei de rosii merge de minune intr-o ciorbita ca cea pe care v-am descris-o mai devreme, deci nu se pierde.
3. Asezonam salata cu ulei de masline si otet de vin, eventual sare, daca mai simtiti nevoia.
4. Asezam feliile de oua fierte deasupra salatei si pornim cu gandul spre un eventual concediu in vara viitoare, macar de dragul de a face planuri sau cheful de concediu… o minune de salata, numai buna daca punem la socoteala si postul asta mai vesel…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu