miercuri, decembrie 14, 2011

51. Glögg sau vinul fiert al suedezilor

 
Cu ce sa astepti oaspeti in vremuri friguroase, acum in pragul sarbatorilor, daca nu cu un vin fierbinte, aburind a mirodenii? Cel mai potrivit l-am gasit in traditia suedeza, in cana de glogg fierbinte, cu arome echilibrate, nu exagerate, o bautura ferma, in caracterul vremurilor de iarna, cu o paleta de arome tipice pentru un vin fiert bun, gustos, pregatit sa iti deschida apetitul pentru inca o cana si o poveste langa ea. Suedezii mai pun la fiert si cateva stafide si migdale, asa, cat sa simta mai bine aroma Sarbatorilor, ca sa nu mai spunem de biscuitele cu ghimbir ce insoteste cana.

Pentru 4 adulti:

1 sticla (750 ml) vin rosu (demisec)
1 cana vin alb licoros (foarte dulce)
½ cana zahar brun
1/8 lingurita cardamon praf
¼ lingurita ghimbir praf sau 3 feliute zaharisite
½ lingurita scortisoara
10 cuisoare
2 linguri de stafide daca vreti, dupa ce ati strecurat vinul fiert

1. Cu minim doua ore inainte de a  servi licoarea, amestecam toate ingredientele si le lasam la rece, mai putin stafidele. Daca le vreti, pe astea le punem dupa ce strecuram vinul, apoi il mai incalzim putin cu ele.
2. Cand musafirii au ajuns, punem oala pe foc, pana la 60-70 grade Celsius, fara sa fiarba deci vinuletul, sa il infierbantam doar. Altfel ne alegem cu suc de struguri, fara urma de alcool. Strecuram gloggul in cani si asteptam sa inceapa “Leap Year” si Matthew William Goode la televizor… n-o fi el tocmai suedez, dar merge de minune cu vinul asta!

Bun venit Miss A si Marina Bunia! O cana pt voi, fetelor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu