marți, februarie 07, 2012

58. Runeberg’s torte - prajiturica poetului finlandez

 
Am ajuns si la o zi de sarbatoare pentru Finlanda, 5 Februarie, ziua poetului national Johan Ludvig Runeberg. Ma pregateam de ceva vreme pentru prajiturica asta oachesa, asa ca inceputul de februarie a adus-o si in bucataria noastra. Se presupune ca poetul o avea pregatita in fiecare dimineata de sotia sa, Fredrika, langa o ceasca fierbinte de cafea ori ceai, si de atunci in coace, cu vreo doua saptamani inainte si una dupa faimosul 5 Februarie, cofetariile si patiseriile finlandeze onoreaza amintirea scriitorului prin rafturi pline de zemoasa prajitura. E un desert delicios, pe undeva asemanator savarinei noastre siropoase, insa mult mai aromat, cochet si intr-adevar aparte. Consistenta prajiturii e una surprinzatoare, mai ales dupa ce e insiropata, asa ca va recomand cu caldura sa o incercati. Cu o dulceata de zmeura, asa cum cere traditia, prajiturelele vor fi un adevarat festin, iar “ochisorii de broscuta”, asa cum le-a numit Cami, vor inveseli orice musafir.

Singurul neajuns al retetei originale este cantitatea mica – 7 bucati mi-au rezultat mie. Ar mai fi unul, totusi, dupa cum declara Cami, acela de a produce o usoara dependenta…

Briosele:
110 g unt moale
30 g zahar alb
60 g zahar brun
1 ou
50 ml frisca naturala
1 plic zahar vanilat
½ lingurita esenta de migdale
1 lingurita rasa praf de copt
200 g faina
50 g migdale macinate

Sirop:
60 g zahar alb
60 ml apa
1 lingura rom, cognac sau punch (alcool, nu esenta)

Decor:
Cate 2 lingurite de gem de zmeura/prajiturica
Glazura de zahar praf (1/2 cana zahar praf cu vreo 3 lingurite de apa rece, amestecat intr-o pasta mai tare)

1. Frecam bine de tot untul moale cu cele doua tipuri de zahar, plus cel vanilat, pana obtinem o spuma consistenta.
2. Adaugam un ou intreg, il omogenizam, apoi cei 50 de ml de frisca batuta, nu foarte tare. Incorporam apoi esenta de migdale.
3. Amestecam ingredientele uscate (faina, praful de copt si migdalele macinate) apoi le adaugam in ploaie peste compozitia cu unt.
4. Cand aluatul e gata pentru tartinele Runeberg, il distribuim in compartimentele unei tavi de briose, cam la jumatatea inaltimii unei cupe, dupa ce am uns cupele cu o pensula cu ulei. Coacem aluatul 25 de minute, maxim 30, la 185 de grade Celsius. Tartele vor creste si se vor umfla, insa nu e bai, taiem palarioarele pentru pasul urmator.
5. Cand prajitura s-a racit, o scoatem si taiem capacele umflate, asa cum am spus mai devreme, apoi le asezam pe un platou, pana pregatim siropul.
6. Punem la fiert parti egale de zahar si apa, apoi adaugam cam o lingura de rom si luam siropul de pe foc, lasandu-l sa ajunga la temperatura camerei. Insiropam apoi fiecare prajiturica. Doua linguri de bucata sunt suficiente. Asta dupa ce am scobit un pic locul de sub palarioarele decupate, pentru a face spatiu gemului.
7. Dupa ce am insiropat bine prajitura, punem cam 2 lingurite bune de gem de zmeura in fiecare prajitura. Urmeaza sa mai trasam un inel de zahar cu un cornet, si gata prajiturica Runeberg! Merge de minune langa o cafea dimineata sau un ceai de fructe de padure, mai pe asfintit, ori langa un film romantic, pana in noapte tarziu. Pupici!

4 comentarii: