miercuri, februarie 22, 2012

Tort cu nuca si frisca

 
Cand eram mica, mama avea o specialitate delicioasa; un tort simplu si usor de facut, din pandispan si frisca, multa multa frisca :) si nuca. Asta era intr-o vreme tortul de Anul Nou, asta in cazul in care nu era cea mai delicioasa varianta posibila in meniu, adica tortul de castane, favoritul meu. Avand in vedere ca am inscris-o pe mama ca cititoare a blogului si fana declarata :D, am decis (mai mult de pofta, ce-i drept si din lipsa chefului de a mai da un examen) sa trec la fapte si sa reproduc o varianta ceva mai vesela a tortului nostru. Am plusat cu un blat de tort schimbat, pufost dar dens si mai ales cu un strat rozaliu de gem de zmeura, lucru care clar a avut avantaje. Am si probat reteta asta pe niste meseni unul si unul (nu pe mama de data asta, promit ca ma tin de promisiune cu tortul de castane!), nu de alta dar cum poate fi o masa mai buna decat alaturi de prieteni si “sub-urile” lu’ Moni, mai delicioase de la o adunare la alta?...

 
Eu zic ca a iesit bine tortul asta, dragut si cu inimioare de Valentin, ca sa nu ma mai critice Dani al nostru :D. Cel mai incantata am fost de blat. Oricum, in combinatie cu crema de frisca si nuca a fost pentru mine ca o amintire dulce a revelioanelor din copilarie. Daca si Cami, a carei critica vine mereu pertinent si la obiect, s-ar fi declarat fericita sa mai taiem o felie, eu zic ca merita sa incercati tortul asta!

Ingrediente:
Blat
6 oua
8 linguri zahar
2 pliculete zahar vanilat
1 ½ lingurita praf de copt
3 linguri ulei
6 linguri pesmet
4 linguri cu varf faina

Sirop
200 ml apa
60 g zahar

Crema
½ borcan dulceata de zmeura
400 ml frisca Hulala, de data asta
1 ½ cana nuci
2 linguri zahar
2 vanilii

1. Evident, ii dam bataie cu blatul. Frecam spuma galbenusurile cu zaharul, vanilia si uleiul, cum altfel… Batem albusurile spuma, apoi le adaugam peste crema de galbenusuri si le inglobam cat de bine. Urmeaza pesmetul, adaugat cate o lingura, pe rand, apoi faina cernuta in ploaie cu praful de copt.
2. Coacem blatul 40 de minute intr-o forma de tort unsa cu ulei si pudrata cu putina faina, la 180 grade Celsius. Il scoatem din forma abia cand s-a racit. Il taiem in doua, apoi ne pregatim de umplutura.
3. Pregatim si un sirop din apa si zahar, cu care stropim cele doua felii de tort.
4. Pentru crema de frisca, nu ne ramane decat sa macinam 1 cana si jumatate de nuca la care adaugam zaharul si vanilia, sa batem frisca, apoi sa le amestecam intr-o crema consistenta.
5. Montam apoi tortul: ungem primul disc de blat insiropat cu ½ borcan gem de zmeura ori fructe de padure, apoi adaugam cam jumatate din crema de frisca si nuca. Punem al doilea disc, il ungem putin si pe acesta cu gem, apoi imbracam tot tortul cu crema ramasa.
6. Acum pentru decor, eu am topit 6 linguri de zahar, apoi am stropit jumatati de nuca cu acel caramel, toate astea pe o folie de aluminiu udata cu apa rece. Cand s-au racit si intarit, am tocat aceste nuci caramelizate. In doua forme pentru biscuiti am pus nuci si le-am umplut apoi cu zahar ars, asa cum facea tata cand eram copil. Au iesit doua ornamente dragute home-made, pe care le-am fortat sa iasa din forma cu un strop de apa rece. Daca tot au fost doua fete la masa, m-am gandit ca doua sunt destule sa indulceasca meniul si tortul meu vesel. Pofta sa aveti!
 


2 comentarii: